Crêpe, a francia palacsinta
Mostanában ráálltunk a palacsintagyártásra. Az valahogy kötelező eleme lett a péntek estének, és ha nem túl éhes a csapat, akkor a szombati reggelünket is megédesíti, legalábbis a korán kelőkét biztos. A tészta bekeverése és sütése az én reszortom, de a héten Anna azzal lepett meg, hogy Alex, a francia srác szakácskönyvében található crêpe leírását addig tanulmányozta, amíg a hazaérkeztemre francia palacsinta formájában materializálódott.
A crepe, azaz a franciák a miénkre sokban emlékeztető palacsintája tartalmas történet, sok-sok vajjal, teljes tejjel és elképesztően sok tojással készül. Miután a vajat finoman le kell barnítani a felhasználás előtt, ezért ennek a tésztának meglepően kellemes mogyorós íze van, így nem igényel túl sok, illetve túl intenzív tölteléket.
Crêpe
4,5 dl teljes tej
3 db nagyobb tojás
13 dkg finomliszt
1 dkg cukor
6 dkg vaj
csipetnyi só
Anna egy nagy keverőtálba felütötte a tojásokat, majd hozzáadta a tejet, elkeverte. Ezt követően – folyamatos keverés mellett – jöhetett a cukor, a só és a liszt is. A vajat egy kisebb serpenyőbe tette, majd közepes lángon megolvasztotta, és egészen addig kevergette, amíg „énekelni” nem kezdett, és ügyesen lebarnította, majd hagyta kihűlni, végül a tésztához adta.