Püspökkenyér muffin
Bár hajlamosak vagyunk a muffint lerágott csontként kezelni, ebben a papírkapszlis történetben azért mégiscsak van valami. A falatnyi kompozíciókban egész sütemény rejlik, ideális kísérlője lehet a délutáni kávénknak, de a Nők akkor is boldogok, ha ilyesmit csomagolok nekik uzsonnára vagy ebéd után kerül eléjük egy tálnyi, még langyos muffin.
A mostani muffin illatos, gyümölcsökkel teli, mint egy püspökkenyér, s ha nem sütjük túl, akkor omlós, lágy és puha. Igazi telitalálat.
Püspökkenyér muffin
10 dkg barna cukor
20 dkg finomliszt
1 tk sütőpor
2 nagy tojás
5 dkg aszalt sárgabarack
5 dkg aszalt szilva
10 dkg aranymazsola
1 mk fahéj
1 mk őrölt kardamom
10 dkg olvasztott vaj
1,25 dl tejföl
A tojásokat felütöm, hozzáadom a cukrot és kézi mixerrel vagy robotgép segítségével gazdag, világossárga krémmé verem. A lisztet kikeverem a sütőporral, hozzáadom a fűszereket. A tojásos krémhez keverem a tejfölt, az olvasztott vajat, majd belezúdítom a lisztet és csomómentesen elkeverem. Végezetül jöhet az apróbb darabokra vágott szilvát és barackot, valamint a mazsolát. Átkeverem, majd a papírkapszlikba adagolom. Nagyjából háromnegyedig töltöm őket. A muffinsütőt a 200 fokra előmelegített sütőbe tolom és tűpróbáig (nem tovább!) sütöm.