Gazpacho smoothie
A gazpacho régóta a kedvenceim közé tartozik, főleg a meleg nyári napokon tartom életmentőnek. Eddig általában botturmix segítségével készítettem, most azonban az a bolond ötletem támadt, hogy bedobok minden alapanyagot a gyümölcscentrifugába és a leves helyett egy iható, felhörpinthető változatot készítek. Nem sokat variáltam ez előző recepten, inkább arra törekedtem, hogy kellő mennyiségű lé legyen a végeredmény.
A gazpacho nem egy időigényes fogás, de a centrifugának köszönhetően a paradicsom forrázása elhagyható, ami a legnagyobb visszatartó erőt jelentette valahányszor úgy éreztem, hogy most azonnal gazpacho-ra vágyom.
Gazpacho smoothie (vegán)
1 nagyobb uborka
1 piros kaliforniai paprika
2 kisebb tölteni való paprika
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
6 nagyobb, érett paradicsom
1 bő ek olíva olaj
1 bő tk balzsamecet
só
frissen őrölt fekete bors
A zöldségeket megmosom, az uborka végeit levágom, majd a rendkívül lelkes nyúlnak adom. A paradicsomokat félbe vágom, a zöld részüket kimetszem, a paprikákat kicsumázom, a magokat kiverem belőlük, a hagymákat megpucolom, a vöröshagymát félbe vágom.
A pultra tappancsolom a Philips gyümölcscentrifugát, előkészítek egy nagyobb fedeles edény, a csőre alá illesztem a hozzá tartozó kancsót, majd bekapcsolom a masinát és a Nőket megbízom vele, hogy mindent beledobáljanak. Félidőben átöntöm a lé felét az edénybe (elég sok lé lesz, több, mint amennyi a kancsó befogadóképessége), majd mikor minden elfogyott, hozzáadom az olajat és az ecetet, fűszerezem, elkeverem, a dobozt lezárom és a hűtőben hagyom hűlni.
Előételnek, aperitifnek tökéletes, de Anna például a vacsorára kínált szendvics mellé itta, zöldséglé gyanánt.