Málnás sajttorta
Az az igazság, hogy ez a sütemény tipikusan a hirtelen felindulásból elkövetett desszertjeim egyike. Kifejezetten tudatos vásárló vagyok, listával, komoly elképzelésekkel, de mikor tegnap megláttam a Lidl-ben az egy kilós kiszerelésű friss sajtot, akkor éreztem, hogy nekem dolgom van vele.
Ma materializálódott is, egy sajttorta formájában, amihez szinte minden adott volt, csak egy zacskó fagyasztott málnára volt pluszban szükségem.
Málnás sajttorta
1 kg friss sajt, sajtkrém
7 dkg cukor
4 dkg vaníliás cukor
1 citrom héja
5 nagyobb tojás
50 dkg fagyasztott málna
15 dkg kakaós keksz
A sajtkrémet édesítem, belekeverem a tojásokat, hozzáreszelem a citrom héját, majd alaposan elkeverem. A kekszet apróbbra töröm, de nem morzsára. Beleszórom egy közepes tepsi aljába, majd óvatosan – anélkül, hogy a krém széttolná a kekszréteget – ráengedem a krémet a kekszre.
A málna a tegnapi megvételt követően egy napig várakozott a hűtőben, ahogy tökéletes szöttyösre olvadt. A gyümölcshúst kanállal eloszlattam a krémen, majd a hátramaradt lé felét is a sajtra csorgattam. 180 fokos légkeveréses sütőbe tettem, amit 10 perc után 160 fokra visszavettem, s így sütöttem nagyjából egy órán keresztül.