You are here: Home > Édes élet > Ökörszem

Ökörszem

Az ökörszem gyerekkorom óta nagy kedvencem. Zakopanében mesterien készítették, a tészta foszlós volt, a töltelék zsíros, krémes túróban gazdag.

A hétvégi túrós stangliból kimaradt túró elhasználása végett – s hogy a Nőknek legyen mit uzsonnázni – készítettem két tepsinyi ökörszemet.

IMG_9458_v

Áfonyás, túrós ökörszem

Tészta:

60 dkg finomliszt

3 dl tej

7 g száraz élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő

csipetnyi só

6 dkg cukor

5 dkg vaj

1 egész tojás

+ 1 habart tojás a tészta lekenéséhez

A tésztához hozzáadom az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejbe beledarabolom a vajat és meglangyosítom, végezetül beleütöm a tojást és habverővel elkeverem. A tojásos, vajas tejet a liszthez adom és alaposan összedolgozom. A kész tésztát olajjal vékonyan kikent tálba fektetem, konyharuhával letakarom és a 40 fokra előmelegített sütőbe teszem kelni.

Amíg kel a tészta, addig elkészítem a tölteléket.

20 dkg félzsíros túró

2 bő ek tejföl

2 tojás

1 bő marék aszalt vörös áfonya

cukor, ízlés szerint (4-6 dkg)

1 ek zsemlemorzsa

A túrót villával kissé megtöröm, majd hozzáadom a tejfölt, a tojást és a cukrot. Alaposan átkeverem, majd zsemlemorzsát és áfonyát hintek bele és ezzel is megkeverem.

Miután a duplájára kelt a tészta, kiszedem, átgyúrom és az egy kilónyi tésztát 12 nagyjából egyforma darabra osztom. A darabokat kerekre formázom és sütőpapíros tepsire fektetem. Negyed órát hagyom pihenni a tésztákat, utána egy jó méretű pohár fenekével előkészítem a fészket a túrós krém számára. A krémet elosztom a mélyedésekben, majd elhabart tojással megkenem a tésztákat és 185 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg meg nem színesedik a teteje és az alja is.

Langyosan kínálom.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.