Ökörszem
Az ökörszem gyerekkorom óta nagy kedvencem. Zakopanében mesterien készítették, a tészta foszlós volt, a töltelék zsíros, krémes túróban gazdag.
A hétvégi túrós stangliból kimaradt túró elhasználása végett – s hogy a Nőknek legyen mit uzsonnázni – készítettem két tepsinyi ökörszemet.
Áfonyás, túrós ökörszem
Tészta:
60 dkg finomliszt
3 dl tej
7 g száraz élesztő vagy 2,5 dkg friss élesztő
csipetnyi só
6 dkg cukor
5 dkg vaj
1 egész tojás
+ 1 habart tojás a tészta lekenéséhez
A tésztához hozzáadom az élesztőt, a sót és a cukrot. A tejbe beledarabolom a vajat és meglangyosítom, végezetül beleütöm a tojást és habverővel elkeverem. A tojásos, vajas tejet a liszthez adom és alaposan összedolgozom. A kész tésztát olajjal vékonyan kikent tálba fektetem, konyharuhával letakarom és a 40 fokra előmelegített sütőbe teszem kelni.
Amíg kel a tészta, addig elkészítem a tölteléket.
20 dkg félzsíros túró
2 bő ek tejföl
2 tojás
1 bő marék aszalt vörös áfonya
cukor, ízlés szerint (4-6 dkg)
1 ek zsemlemorzsa
A túrót villával kissé megtöröm, majd hozzáadom a tejfölt, a tojást és a cukrot. Alaposan átkeverem, majd zsemlemorzsát és áfonyát hintek bele és ezzel is megkeverem.
Miután a duplájára kelt a tészta, kiszedem, átgyúrom és az egy kilónyi tésztát 12 nagyjából egyforma darabra osztom. A darabokat kerekre formázom és sütőpapíros tepsire fektetem. Negyed órát hagyom pihenni a tésztákat, utána egy jó méretű pohár fenekével előkészítem a fészket a túrós krém számára. A krémet elosztom a mélyedésekben, majd elhabart tojással megkenem a tésztákat és 185 fokra előmelegített sütőben sütöm, amíg meg nem színesedik a teteje és az alja is.
Langyosan kínálom.