You are here: Home > Húúús, Tészta, de fő, Vegasztro > Pesto-s csirke gnocchival

Pesto-s csirke gnocchival

A pesto egy rendkívül finom és gazdag matéria. Az a legjobb benne, hogy nagyon sokféle alapanyagból elkészíthető, rengeteg arca van és a felhasználási köre is igen széles. A pesto ízesíthet krémlevest, salátaöntetet, gazdagíthat vagy épp helyettesíthet mártást, s pácoláshoz is remek. A szabályok nincsenek kőbe vésve, csupán az állagra és a jó minőségű alapanyagokra ügyeljünk.

A receptben szereplő pesto igazi klasszikus, a fenyőmag és a bazsalikom játékára épül. A felhasznált csirkemellben meg az a remek, hogy jól magába szippantja az ízeket és hamar kész. A gnocchin meg nincs mit dicsérni, félkész állapotában életmentő, konyhakerülők számára is szinte elronthatlanul elkészíthető és még finom is.

Ennyi feldicsérés után jöjjön a recept egy grátisz salátával.

2014-03-06-5704_v

 

Serpenyőben sült pestos csirkemell

50 dkg csirkemell filé

frissen őrölt fekete bors

szűz olíva olaj

30 dkg félkész gnocchi

5 dkg vaj

 

Pesto:

2 gerezd fokhagyma

5 ek fenyőmag

1 bögrényi bazsalikom levél

1,5 dl szűz olíva olaj

10 dkg parmezán (vékony szeletekre vágva vagy reszelve)

frissen őrölt fekete bors

Friss kevert saláta:

20 dkg rukkola

20 dkg madársaláta

25 dkg koktél paradicsom

2 ek szűz olíva olaj

15 dkg apró mozzarella

kevés citromlé

A fokhagymát megpucolom, parmezánt vékony szeletekre vágom, a fenyőmagot egy száraz serpenyőben óvatosan, folyamatosan mozgatva lepirítom. Ezután a pestonak szánt alapanyagokat az aprítóba teszem, majd alaposan összedolgozom.

A csirkemellet szeletekre vágom, majd finoman sózom és borsozom, majd az előre elkészített pestoval bekenem, egy tálra teszem, fóliával bevonom és bő fél órát a hűtőben hagyom. Egy nagyobb serpenyőben néhány evőkanálnyi olíva olajat hevítek, majd a csirkemellet megsütöm. A húst nem forgatom, hanem közepes láng mellett úgy sütöm, hogy megvárom, amíg majdnem átsül, s csak akkor fordítok rajta. Amíg sül a hús, addig elkészítem a salátát és a köretet.

Az enyhén sós, lobogó vízbe beleteszem a gnocchit, rácsapom a fröccsenésgátló fedőt, ami nem engedi kifutni a vizet és megfőzöm. Amíg készül, addig egy serpenyőben közepes kevés olajat vajat hevítek, majd erre dobom a gnocchit, utána kevéske vajat adok hozzá és finoman átpirítom. A pirításhoz használ zsiradékot – a pesto ízeivel harmonizáló – fűszerrel is ízesíthetem.

A rukkolát és a madársalátát megmosom, majd konyharuhára borítom, s leitatom róla a felesleges vizet. Ezután egy nagyobb tálba szedem. A paradicsomokat is alaposan megmosom, majd félbe vágom és az aprócska mozzarellákkal együtt szintén a salátához adom. Az egészet átkeverem, majd egy kis olíva olajjal meglocsolom és egy kis citromlével teszem pikánssá. A salátát még egyszer összeforgatom és tálalom.

Tags: , , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.