You are here: Home > Édes élet > Citromlekvár

Citromlekvár

A téli időszaknak is megvannak a maga eltevési feladatai. Ilyenkor lehet például remek kezeletlen citromhoz jutni, amiből viszonylag könnyen készíthető fantasztikus citromlekvár.

A citromlekvár készítésének számtalan módozata ismert, a többnapos procedúrákon át az alig néhány órát igénybe vevőkig. az általam használt recept ez utóbbi kategória, bár nem a lustaság vezetett, hanem inkább a praktikum, s a több napi receptkutatás és elemzés után úgy döntöttem, hogy a jó campagnai citrom a gyorsabb módszer eredményeként is finom lesz.

DSC_2192_v

Citromlekvár

4 citrom (40 dkg)

40 dkg cukor

2 dl víz

A citromot folyóvíz alatt megmosom, megtörlöm, majd egy nagy szakácskéssel a héját úgy levágom, hogy lehetőleg egyben maradjon a gyümölcs belseje. Ezután a belsőkről levárom, lekapargatom a fehér részt, majd karikára szelem, az esetleges magokat kipiszkálom és egy vastag fenekű lábosba teszem, a cukort ráöntöm.

A héjakat is megpucolom. A deszkára fektetett példányokról egy nagy és éles késsel óvatosan lemetszem az összes, keserűséget rejtő fehér részt, majd leheletvékony csíkokra metélem a héjat és a cukros citromhoz adom. Vízzel óvatosan felöntöm, majd közepes lángon főzöm, gyakorta kavargatva. Miután felforrt egy kicsit visszaveszem a hőt alatta és addig főzöm, amíg jól be nem sűrűsödik és a citromhéjak áttetszővé nem válnak.

A kész lekvárt tiszta üvegbe öntöm, majd fedővel alaposan lezárom és fejre állítom. Így hagyom negyed órát, majd talpra teszem és meleg dunsztban tartom egy-két napig.

 

 

FontleLibra-POLO-kek-fekete_v

A posztban elkészített fogáshoz az ásványvizet a Fonte Libra családi ásványvíz biztosította.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.