You are here: Home > Édes élet > Citrusos rizsfelfújt

Citrusos rizsfelfújt

Gennaro és Antonio eluralták az estéinket. Mint a sorozatfüggők, úgy telepszünk le nyolc körül a tv elé, keressük a megfelelő csatornát, majd egy órán át bamba mosollyal a képünkön nézzük az öregurakat. Aztán felfut a stáblista, Anna morog, én a film alatt készített receptjegyzeteimet rendezem, Zsófi hümmög, hogy milyen jókat ettek a tv-ben.

Ezért aztán, amit lehet, azt szép lassan – á, már másnap! – reprodukálunk. Így született a pénteki adásból vasárnapra desszert.

DSC_0738_v

Citrusos rizsfelfújt

1 bögre kis szemű rizs, risotto rizs (Arborio, Carnalori)

1 l tej

5 dkg vaj

5 tojás

6 dkg cukor

4 cl citrom- vagy narancslikőr (pl. limoncello vagy cointreau)

kis marék kandírozott citrom- vagy narancshéj

fél rúd  vanília

csipetnyi só

A tejet egy lábasba öntöm és közepesnél kisebb lángon melegíteni kezdem, majd a kimért rizst beleöntöm, csipetnyi sót hintek, hozzáadom a fél rúd felnyitott vaníliát, majd gyakori, de nem állandó kevergetés mellett hagyom, hogy megfőjön. Amikor már elfőtt a leve és elkezd puffogni, akkor lehúzom, kiemelem belőle a vanília rudat, hozzáadom a felkockázott kandírozott citromhéjat, a vajat, a cukort és a citromlikőrt, majd alaposan kikeverem.

A keverésnek ebben az esetben leginkább az a célja, hogy gyorsabban hűljön a massza, s bele lehessen tenni a tojásokat.

Amikor már igazán langyosra hűlt a keverékem, akkor bekapcsolom a sütőt 180 fokra, előkészítek egy sütőpapírral bélelt tortaformát, vagy egy szilikonosat. A tojásokat szétválasztom.  A sárgáját a rizses keverékhez adom, a fehérjét egy külön tálba teszem, s habbá verem.

Többször leírtam már, de itt is megteszem: a habot nem szabad igazán keménnyé verni, mert akkor sütés közben már nem tud hova tágulni, s ahelyett, hogy segítene levegőssé tenni a süteményt, összeesik. Ezt elkerülendő, mindig akkor hagyjuk abba a hab felverését, amikor még van benne potenciál, lehetne mééég egy kicsit jobban is felverni.

A habot óvatosan beleforgatom, majd a masszát a tortaformába öntöm és addig sütöm, amíg szép egyenletesen meg nem barnul.

DSC_0725_v

 

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Leave a Reply