Cukkinis, paprikás galette
A galette ideális megoldás, amikor viszonylag kevés idő áll rendelkezésemre és nem szeretnék hosszan a konyhában állni. Más kérdés, hogy rajongok az omlós tésztáért, ezért szívesen eszem bármikor bármilyen galette-t.
Cukkinis galette
30 dkg finomliszt
12 dkg vaj
csipet só
2 kk morzsolt kakukkfű
4 ek tejföl
Töltelék:
3 közepes cukkini
5 paprika
1-2 gerezd fokhagyma
2 ek olíva olaj
só
frissen őrölt fekete bors
4 ek tejföl
2 tojásfehérje vagy 1 tojás
A lisztet kimérem, majd hozzáadom a sót és a kakukkfüvet, majd a nagyobb darabokra szedett hideg vajjal morzsává morzsolom. Végezetül hozzáadom a tejfölt és az íg kapott rugalmas tésztát fóliába csomagolva a hűtőbe teszem.
A paprikát kicsumázom, felkarikázom, majd olíva olajat öntök egy serpenyőben és azon kicsit megpirítom. Amíg pirul, addig felkockázom a cukkinit és azt is hozzáadom. Végezetül a gerezdnyi fokhagymát is vékony szeletekre szedem, s szintén a serpenyőben sercegő alapanyagokhoz adom.
Amikor kicsit megkapatom a zöldségeket, akkor egy tálba szedem, hozzáadom a tejfölt és a tojást, majd fűszerezem és alaposan átkeverem.
A tésztát finoman lisztezett deszkán gáztepsi méretűnél kicsit nagyobbra nyújtom, majd sütőpapíros gáztepsire fektetem, beleöntöm a tölteléket egyenletesen elosztom és a tészta széleit visszahajtom. 200 fokon addig sütöm, amíg a tészta meg nem színesedik.