Máktorta
Néhány hónapja a mákot is mákkal ettem volna s mostanság úgy tűnik javult az állapotom, de még nem vagyok tünetmentes.
Mert a napokban sütöttem egy kis máktorát. Amivel csak egy nagy bajom van, hogy jelenleg én vagyok az egyetlen, aki eszik belőle. A családom dögrováson lévő tagjai önkéntes éhségsztrájkba kezdtek, egyetlen süteményrajongó lelki társam meg a Muciéknál üdül. Így aztán a torta matuzsálemi korra gyúr és napokig kelleti magát a szemem előtt.
Máktorta
30 dkg darált mák
30 dkg porcukor
10 tojás
10 dkg rétesliszt
30 dkg vaj
1 csomag sütőpor
3 ek rum
1 kk őrölt fahéj
1 kk őrölt szegfűszeg
1 narancs héja
A tojások sárgáját habosra keverem a vajjal és a cukorral. Hozzáadom a szeszt, a sütőporos lisztet és fűszerezem. A fehérjéket kemény habbá verem, majd óvatosan – hogy ne törjem rommá – beleforgatom a tésztába. Végezetül hozzáadom a mákot.
Zsírozott, lisztezett (vagy szilikon) formába öntöm és 190 fokon, 40 perc alatt megsütöm. Amikor kész, kicsit hagyom hűlni, majd kettévágom (ha tortaforma) és házi lekvárral alaposan megtöltöm.