Pork Kofta
Hetek óta vágytam már valami indiaira. De valahogy nem volt érkezésem a dologra. Aztán a kik is járnak erre posztomra jött első reakció kapcsán készített gyors önértékelésem többek között rádöbbentett, hogy fényévek óta nem főztem indiait.
Így aztán kikeveredett a fagyasztóm fél beltartalma, egy kilónyi sértéshús formájában és a kókusztejet is kikaptam a kamrából.
Pork Kofta
Gombócok:
1 kg darált sertéscomb
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 tojás
2 karéj kenyér bele
3 tk őrölt gyömbér
frissen őrölt bors
só
Mártások:
4 dl kókusztej
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
2 ek vaj
3 tk őrölt gyömbér
1 tk őrölt római kömény
1 tk chilipor
1/2 citrom leve
A hagymát és a fokhagymát az aprítóval összemiszlikelem. A darált húsra ráütöm a tojást, hozzá morzsolom a kenyérbele, sózom, borsozom, gyömbérezem. Vizes kézzel gombócokat formálok belőle. 2 ujjnyi olajban kisütöm és egy tányérra sorakoztatom őket.
A mártáshoz megolvasztom a vajat. Ebben az aprítóban összevágott hagymákat megdinsztelem (egy kis vízzel felöntve). Mikor üveges a hagyma, akkor hozzáadom a fűszereket és átpirítom. Felöntöm kókusztejjel, majd a már elkészített húsgombócokat beleteszem, átfogatom, ráfacsarom egy fél citrom levét és takarékon hagyom fél órát, hogy az ízek összeérjenek.
Köményes, hagymás rizzsel tálalom.