You are here: Home > Édes élet > Loukoumades, a görög fánk

Loukoumades, a görög fánk

A loukoumades-szal kapcsolatban ugyanolyan fenntartásaim voltak, mint nyáron a baklavánál. Féltem tőle, hogy ehetetlenül, tocsogósan édes lesz, de az eredmény felülírta az aggályaimat. Igaz kicsit visszafogtam a szirup cukortartalmát és rájöttem arra is, hogy nem kell órákig a szirupban áztatni a tésztát.

Nagyon könnyű, ropogós fánkocskákat kaptam, amit tökéletesen megédesít és megízesít a hozzá készített szirup.

Loukoumades

Tészta:

40 dkg finomliszt

1 csomag (7 g) száraz élesztő

csipetnyi só

2 dkg cukor

1 tk őrölt szerecsendió

3,7 dl langyos víz

1 tk vaníliás cukor

Szirup:

3,7 dl víz

20 dkg cukor

1 ek méz

1/2 rúd vanília

1/3 rúd fahéj

1 citrom leve

A liszthez hozzáadom a cukrot, a sót és az élesztőt. Elkeverem, majd a vízzel lágy tésztává dolgozom. A keverőtálat lefedem és egy órát hagyom pihenni a tésztát. Addigra nagyjából a duplájára dagad. Amíg kel a tészta, addig elkészítem a szirupot.

A vizet egy forralóban felteszem. Beleöntöm a cukort és hozzáadom a fűszereket, közepesnél nagyobb lángon hagyom, hogy gyöngyözzön és a fűszerek kiadják az ízüket. Tíz perc után hozzáadom a mézet és belecsavarom a citromlevet. Nem nagyon sűrítem tovább, hanem lezárom és nekiállok a fánkok kisütésének.

Ezt a fánkot bő olajban sütöm. Az olajat felhevítem, majd kicsit visszaveszem alatta a hőfokot. Két kanál segítségével diónyi fánkokat szaggatok. Sütés közben átforgatom, majd az aranybarna fánkokat szűrőkanállal kiszedem és papírtörlős tányérra szedem. Egy tálkába szedem a fánkokat és egy bő merőkanálnyi sziruppal nyakon öntöm.

 

 

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.