Loukoumades, a görög fánk
A loukoumades-szal kapcsolatban ugyanolyan fenntartásaim voltak, mint nyáron a baklavánál. Féltem tőle, hogy ehetetlenül, tocsogósan édes lesz, de az eredmény felülírta az aggályaimat. Igaz kicsit visszafogtam a szirup cukortartalmát és rájöttem arra is, hogy nem kell órákig a szirupban áztatni a tésztát.
Nagyon könnyű, ropogós fánkocskákat kaptam, amit tökéletesen megédesít és megízesít a hozzá készített szirup.
Loukoumades
Tészta:
40 dkg finomliszt
1 csomag (7 g) száraz élesztő
csipetnyi só
2 dkg cukor
1 tk őrölt szerecsendió
3,7 dl langyos víz
1 tk vaníliás cukor
Szirup:
3,7 dl víz
20 dkg cukor
1 ek méz
1/2 rúd vanília
1/3 rúd fahéj
1 citrom leve
A liszthez hozzáadom a cukrot, a sót és az élesztőt. Elkeverem, majd a vízzel lágy tésztává dolgozom. A keverőtálat lefedem és egy órát hagyom pihenni a tésztát. Addigra nagyjából a duplájára dagad. Amíg kel a tészta, addig elkészítem a szirupot.
A vizet egy forralóban felteszem. Beleöntöm a cukort és hozzáadom a fűszereket, közepesnél nagyobb lángon hagyom, hogy gyöngyözzön és a fűszerek kiadják az ízüket. Tíz perc után hozzáadom a mézet és belecsavarom a citromlevet. Nem nagyon sűrítem tovább, hanem lezárom és nekiállok a fánkok kisütésének.
Ezt a fánkot bő olajban sütöm. Az olajat felhevítem, majd kicsit visszaveszem alatta a hőfokot. Két kanál segítségével diónyi fánkokat szaggatok. Sütés közben átforgatom, majd az aranybarna fánkokat szűrőkanállal kiszedem és papírtörlős tányérra szedem. Egy tálkába szedem a fánkokat és egy bő merőkanálnyi sziruppal nyakon öntöm.