You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról, Utazás > Paloznak gasztrokulturális tér – Homola Pincészet

Paloznak gasztrokulturális tér – Homola Pincészet

Nem tudok az északi parttal betelni, most éppen Paloznakon ért a varázslat, ahol az idei június legverőfényesebb napját töltöttem a Homola Pincészetnél. A délelőttöt a Borteraszon köszöntöttem, a kilátást kémlelve, kicsit napozgatva, árnyékba húzódva, helyi termelői finomságokat reggelizve, pezsgőt kortyolgatva, miközben Egry József csodás művészetéről hallgattam egy átfogó és igazán plasztikus előadást.

homola3_v

 

Délben alámerültem a pincészet tágasan hűs funkcionális tereibe, tartálymintákat és a pincészet már palackozott tételeit kóstolgatva. Majd kora délután a Sáfránkertben kertjében, a szélvitorlák adta árnyékok alá húzódva kóstoltam végig a nyári menüt, keresve az emblematikus fogásokat, élvezve a helyi ízeket. A Homola Pincészet már most komplex kulturális programot ígér, ami 2025-ig fog kiteljesedni, ahogy a pincészet építészeti munkálatai – a terveknek megfelelő ütemben – haladnak. A jó értelembe vett Balatoni Hedonizmus a Homola Borteraszon és a Sáfránkertben azonban már most is gyönyörűen tetten érhető, legyen szó kultúráról, borokról, ételekről. Homola Szabolcs szerint a négyévszakos Balaton megteremtése ugyanis nem csupán néhány vendéglátóhely nyitvatartásán múlik, hanem leginkább azon, hogy érdemes legyen a tó partjára látogatni, azaz kulturálisan is tudjon élményt nyújtani év közben. A most épülő élményközpont pont ezt a folyamatosságot kívánja megteremteni a négy évszakon átívelő programláncolatával, amely között a nemzetközi vendégelőadások is szerepet kapnak majd. A Homola-koncepció célja, hogy a térségbe érkezők megismerkedjenek a paloznaki életérzéssel, a helyi értékekkel, ehhez társítanak változatos kulturális programkínálatot a nyáron.

homola1_v

Ez itt a kert

A pincészet június 30-án egyedi gasztrokulturális programra hív minket. Az érdeklődők betekintést nyerhetnek a borászati és gasztronómiai trendekbe, a hazai borfogyasztási kultúrába, a borászati márkaépítésbe, kiemelt téma lesz a fenntarthatóság, valamint megismerhetik a térségre jellemző eredetvédelmet, a Csopaki Kódexet. A nyílt kerekasztal-beszélgetések mellett minipiacon nézelődhetünk, piknikezhetünk, sőt még egy borkóstolón is részt vehetünk, ahol lehetőségünk nyílik a térségre jellemző borok összekóstolására. Mindehhez a Homola Borterasz egyedülálló panorámája társul, ahol a Balaton szinte a kert végét éri. Az esemény ingyenesen látogatható, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat támogatásával valósul meg.

homola2_v

Paloznaki Fűszerkert

2023 nyarán debütál a Homola Pincészet és a Képező közös művészeti projektje, a Paloznaki Fűszerkert, amellyel a szervezők a Balaton-felvidék régió kulturális elemeit hozzák szimbiózisba. A sorozatban a képzőművészet, a gasztronómia és a Balaton mutatkozik meg egyedi gasztrokult-est keretében. A július 1-jei nyitóesemény fókuszában a Balaton festője, Egry József élete és munkássága áll. A Képező galéria és közösségi tér alapítóinak célja, hogy kiállításokkal, gyerekeknek és felnőtteknek szóló programokkal közelebb hozzák hozzánk a képzőművészetet. A budapesti közösségi térben már ismert Művészetről könnyedén sorozatuk nyári kiadása a Paloznaki Fűszerkert. A sorozat további előadásai: július 13. 19.00 – Szinyei Merse Pál Fonyódon július 27. 19.00 – Fürdőzők augusztus 18. 19.00 – Bor, mámor, szerelem – festők és múzsáik Az előadásokat két helyszínen rendezik, a Homola Borteraszon, illetve a Paloznaki Szent József Ház kertjében.

Előre, 2025-re!

A tervek szerint 2025-ben a Homola Pincészet új, többfunkciós terével bővül a Balaton északi partjának kulturális palettája, a tervezett élményközpont négy évszakon keresztül fog kulturális programokat kínálni számunkra. A pincészet új épületegyüttes két színpada többfunkciós rendezvénytereknek ad majd helyet. A szőlészeti épület a szőlőtőkék között simul a Balaton-felvidéki tájba, a felszínen tehát nem az épületen van a hangsúly, hanem az azt körülvevő lugason, szőlőtőkéken és kerten. Egy modern, 21. századi kert, ami képes lépést tartani a klímaváltozással, a balatoni éghajlat alakulásával, magában hordozza az elmúlt évszázadok kertépítési és tájépítészeti hagyományait és annak esztétikai minőségét egyaránt. Az épület egy hatalmas üvegfelületekből álló télikerttel egészül majd ki, ami szépen összekapcsolja a kintet és a bentet, a lentet és a fentet, hogy a tájba még jobban belesimuljon, annak organikus részévé váljon a Homola Pincészet, amely az idei évtől a művelt teljes területének organikus átállását végzi épp. Az érintett területi 15 hektáron fekszenek: Paloznakon a Sáfránkert- és Hajnóczy-, Alsóörsön a Gölye-mál-, Tihanyban pedig a Lapi-dűlők.

A borok természetesek, a borászat számára évek óta fontos, hogy természetközpontú és fenntartható szőlészeti és borászati eljárásokat használjanak, így a lehető legtisztább formában adják vissza a termőterület, a terroir sajátosságait, mutassák meg a szőlő igazi arcát, adjanak képet az adott évjárat egyediségéről. Az organikus művelésre való átállás részeként a Homola borok szűkebb, de annál fókuszáltabb, magas minőségű portfólióval lesznek jelen a piacon, a jelenleg a pincészet szortimentjében található választékot idővel szűkítik, koncentrálják, hogy valóban a termőterület legjellemzőbb fajtái maradjanak a pincészet választékában. A fő fajták: az olaszrizling, mely kiegészül a rajnai rizlinggel, a sauvignon blanc, a kékfrankos és a syrah.

Az organikus művelés mellett a pezsgőkészítés szintén fontos szerephez jut a pincészet életében, amely a birtok saját furmint és chardonnay fajtáira épít. Nem véletlen, hogy a borászati üzem fejlesztésének részeként a Homola Pezsgőpincészet is megépül, így a következő években egyre nagyobb tételben lesz lehetőség hagyományos módon (méthode traditionnelle) pezsgő készítésére. A 2020-as évjáratú palackok már meg is jelentek a kínálatban, érdemes ízlelgetni, ismerkedni velük.

homola8_v

Sáfránkert – friss, üde, helyi

A Sáfránkert friss, helyi alapanyagokból készült ételekkel, otthonos hangulattal, a szezonális kínálattal vár ránk Paloznakon.

homola4_v

A könnyed, nyári gasztronómia minden elemében megmutatkozik, a szűkre szabott, ügyesen szerkesztett étlapon könnyen megtalálhatjuk a nagy nyári kedvenceinket, a hűs eperlevestől, a tokhallal készített édesköményes hallevesen és a deszkáról szaggatott nokedlivel tálalt csirkepaprikáson át, egészen a szépséges, minőségi túrógombócig, ami pont az, amire vágyunk, házias, magas minőségű és nincs a végtelenségig újragondolva.

homola6_v

A fogásokat a sharing concept-nek megfelelően álmodták meg, itt valóban lehetőségünk nyílik az olaszos hosszú asztal megvalósítására, ahol generációk, baráti társaságok adnak ízelítőt egymásnak az összes rendelt fogásból, a Sáfránkert örömmel válik ezekre az órákra a második otthonunkká, megteremtve azt a hangulatot, ami egy ilyen kötetlen étkezéshez elengedhetetlen. Egyszóval Homoláék minden szinten készen állnak arra, hogy vendégül lássanak. Engedjünk a csábításnak, irány Paloznak!

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.