You are here: Home > Könyvről > Joanne Harris – Mint a pók a kulcslyukon

Joanne Harris – Mint a pók a kulcslyukon

Joanne Harris könyveit mindig nagy örömmel veszem kezembe, hiszen mesterien ért a hangulatteremtéshez és ha szükséges, akkor a feszültség egyenletes fenntartásához is. Az Urak és játékosok után újra az iskola berkein belül találjuk magunkat, kísért a múlt, Stratiley épp, hogy feldolgozni kényszerül a modernizálással járó változásokat, egyszer csak az új igazgatónő bizalmába avatja, lassan vezetve végig egy hátborzongató történeten, amely az iskolai, az otthoni, a helyi közösség zárt ajtajai mögött zajlott, annak ellenére, hogy elképesztő médianyilvánosságra tett szert annak idején. De, ahogy ez lenni szokott, a lényeg rejtve maradt, és ami most felszínre bukkan, az sem egészen az, amit Stratiley hisz vagy remél, de elég ahhoz, hogy lassan, a felismerések egész sorát hozva összeálljon egésszé egy rendkívül furcsa, de belső logikát egyáltalán nem nélkülöző történet.

Harris a szokott eleganciával kezeli a regényt, a helyszínek szép, íves ecsetvonásokkal festődnek föl a képzeletünk vásznára, miközben a megfejtéshez elengedhetetlen részletek kristálytisztán ragyognak benne. A karakterábrázolása is nagyvonalú, bízik benne, hogy mindenki egy kicsit Miss Marple, akinek volt egy vén csataló tanára, voltak csipkelődő osztálytársai, ismeri az osztályok, szűkebb baráti társaságok belső dinamikáját, a soha ki nem hunyó dominanciaharcot, tehát jártas ebben a mérhetetlen hierarchikus, elavult társadalmi rendben működő rendszerben, és tudja, hogy a lázadás hogyan mutatkozik meg.

A Mint a pók a kulcslyukon nem igényli az előzménytörténet ismeretét, önmagában is kerek egész, a karakterek, a történetszálak itt is szépen megjelennek, az utalásokat könnyű beilleszteni a regénybe, nem zavaróak. Aki meg olvasta az Urak és játékosokat, azoknak kényelmesen csak vissza kell ülniük a nézőtéren korábban már előmelegített székeikbe: az előadás mindjárt kezdődik.

Joanne Harris . Mint a pók a kulcslyukon

Joanne Harris . Mint a pók a kulcslyukon

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.