You are here: Home > Tészta, de fő > Langalló – gluténmentesen

Langalló – gluténmentesen

Bevallom őszintén, nagyon élvezem, hogy új matériákkal kísérletezhetem. Azt is be kell valljam, a grammra való útifű maghéj méricskélése nem az én világom, viszont a jól összeállított céllisztekkel szívesen játszom, nézem, hogy a klasszikus, búzalisztes tésztákat hogyan lehet újrateremteni más arányokkal, de azonos élvezettel és élménnyel a végén.

A háztartásunkba az Aldi, a Lidl alaplisztjeit és a Schar dedikált lisztkeverékeit engedtem be eddig és ezekkel játszom. A diszkontláncok lisztjéből tökéletes a nokedli, működik a kevert tészta, a Schar C süteménylisztje ideális alapanyaga volt a vaníliás kiflinek és a Schar B változatával a kelt tésztás recepteket lehet életre kelteni.

Az jól látszik, hogy a nedvességtartalom sokkal nagyobb ezeknél az összeállításoknál, itt nem működik a 50/30-as aranyszabály, inkább úgy tűnik, hogy a saját súlyát lazán felveszi nedvességben is a tészta, cserébe remekül lehet vele dolgozni, szépen kel, könnyen formázható, nem szakad, nem lesz belőle egy bodag és ha kellő időt hagytuk kelni, akkor nem is szalonnásodik. Azaz néhány szabály ismerete mellett öröm vele a munka. Érzem, hogy fánk fronton is jó partnerei leszünk egymásnak.

Most egy kedvelt, a hétköznapjainkat sorra megmentő tésztát készítettem el mentes változatba. A kenyérlángos avagy langalló igazi jolly joker, nem lehet vele lukra futni, mindig van hozzá minden itthon, ha meg nem, akkor kicsit módosul a feltétek összeállítása, de a fokhagymás tejfölös alap és a mindent aranylóan elborító sajt elbírja ezeket az elhajlásokat, a családról nem is beszélve.

Langalló, kenyérlángos gluténmentesen

25 dkg Schar B liszt (bread)

7 g szárított élesztő

2 csipetnyi só

1 tk só

frissen őrölt fekete bors

0,3 dl olívaolaj

1,8 dl langyos (nem meleg) víz

2 dl tejföl

10 dkg apróra kockázott húsos szalonna

10 dkg trappista

1 db közepes vöröshagyma

1 ek aioli krém (vagy egy gerezd fokhagyma zúzva)

A lisztet kimérem, a borssal, sóval, cukorral és élesztővel elkeverem, majd az olajjal és a vízzel rugalmas tésztává dolgozom (én ezt a robotgépre hagytam, nem kell hosszan, de várjuk meg, amíg szép fényes és homogén tésztát kapunk).

A kész tésztát sütőpapírra fektettem, majd kisebb gáztepsi-méretűre nyújtottam és a kelesztőprogramon duruzsoló (30-60 fok) sütőbe tettem.

A tejfölt az aiolival kikevertem, a hagymát félfőre vágtam, majd finomra metéltem. Fél óra után kiszedtem a megkelt tésztát a sütőből, amit pizzafunkcióra tettem (ennek hiányában sima légkeverés) és 220 fokot irányoztam elő neki. Amíg melegedett a sütő, addig elkentem a fokhagymás tejfölt a tésztán, megszórtam szalonnával, hagymával és befedtem reszelt sajttal, majd a sütőbe tettem és addig sütöttem, amíg az alja és a tetején a sajt meg nem színesedett. Vigyázat! Ezen a hőfokon nem kell neki túl sok, úgyhogy érdemes szemmel tartani.

menteslangallo_v

 

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.