Samantha Vérant: Sophie Valroux titkos francia receptjei
Két éve ilyenkor Provence-ban élveztük a nyarat, és valljuk be, számomra meghatározó volt az ott töltött két hét. Élveztem a nyugalmat, még a tikkasztó hőség ellenére is pihentető volt csak úgy lenni, figyelni a levendulák közt dolgozó méheket, a virágokon ringó lepkéket, a messzeségben a Mont Sainte-Victoire vonulatait, hallgatni a kabócákat, lelassulni.
Ez a varázslat úgy látszik másnál is működik, ahogy az Samantha Vérant könyvéből is kiderül. A nyári strandkönyvek sorába sorolható, de gasztronómiai ismeretei és tartalma okán ennél jóval többet kínáló könyv kellemes kikapcsolódás, jó felkészülés Provence-ra vagy némi vigasz, ha idén mégsem jutnánk el.
A konyhai létet hitelesen bemutató leírások mellett bemutatásra kerül a táj, az emberek, a helyi alapanyagok, ízelítőt kapunk az ünnepekből, betekintést egy szálloda mindennapjaiba.
Az alaptörténet teljesen életszerű, Sophie, a francia gyökerű amerikai szakács nő létére próbál helyt állni egy Michelin-csillagos konyhán, ahol a közös munka mellett a rivalizálás is erősen jelen van. Sophie egy szerencsétlen eseménysor végén kívül találja magát a konyhán, élete vezérfonala, a konyhai siker hajszolása darabokra hullik, magába roskad. Ebből a letargiából nagyanyja betegségének híre rántja ki, Sophie elindul Franciaországba, hogy rövid időre besegítsen a nagyanyja által üzemeltetett vállalkozásba, amelynek valódi voltát és nagyságát egyáltalán nem ismeri. És ekkor kezdődik Sophie valódi utazása.
Samantha Vérant könyve utazás előtt, alatt és helyett is remek, vigyázat, az ember közben rendkívül éhes lesz, legszívesebben azonnal a piacra futna, vagy a konyhába, hogy összeüssön valami igazi Provence-i műremeket, amelyben friss zöldségek, a tenger gyümölcsei és számos frissen szedett zöld fűszer játsszák a főszerepet.