You are here: Home > Édes élet > Házi szilvás pite

Házi szilvás pite

Az az igazi. Klasszikus. Morzsálós. Abbahagyhatatlan, aminél egyszerűen nem lehet leállni. 

Ilyen anya szilvás pitéje.

Következzen a recept.

Szilvás pite 

1 kg kék szilva
 
50 dkg vaj
 
70 dkg finomliszt
 
4 db tojássárgája
 
csipet só
 
8 ek. víz 
 
Lekenéshez:
 
1 db tojás
 
A hideg vajat egy nagyobb keverőtálban a kimért liszttel, sóval elmorzsolom, majd a tojások sárgájával és a vízzel homogén tésztává gyúrom, és egy órára a hűtőbe teszem. 
 
A szilvát kimagozom, a fahéjas cukrot bekeverem. A tésztát megfelezem. Az egyik felé finoman lisztezett felületen gáztepsi méretűre nyújtom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítom. A felületét picit megszórom zsemlemorzsával, és a kimagozott szilvákat félbe szedve, azok gömbölyű felét fektetem a tésztára, majd, alaposan megszórom őket a fahéjas cukorral. 
 
A tészta másik felét is kinyújtom, ezzel betakarom a szilvákat. A tésztát elhabart tojással megkenem, majd egy desszertvillával mintásra lyuggatom a tészta tetejét, hogy legyen hol távozni a felesleges gőznek, és a süteményemet a 200 fokra előmelegített sütőbe dugom. 
 
Nagyjából egy óra alatt szép aranybarnára sütöm.
Szilvás pite

Szilvás pite

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.