Házi szilvás pite
Az az igazi. Klasszikus. Morzsálós. Abbahagyhatatlan, aminél egyszerűen nem lehet leállni.
Ilyen anya szilvás pitéje.
Következzen a recept.
Szilvás pite
1 kg kék szilva
50 dkg vaj
70 dkg finomliszt
4 db tojássárgája
csipet só
8 ek. víz
Lekenéshez:
1 db tojás
A hideg vajat egy nagyobb keverőtálban a kimért liszttel, sóval elmorzsolom, majd a tojások sárgájával és a vízzel homogén tésztává gyúrom, és egy órára a hűtőbe teszem.
A szilvát kimagozom, a fahéjas cukrot bekeverem. A tésztát megfelezem. Az egyik felé finoman lisztezett felületen gáztepsi méretűre nyújtom, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe belesimítom. A felületét picit megszórom zsemlemorzsával, és a kimagozott szilvákat félbe szedve, azok gömbölyű felét fektetem a tésztára, majd, alaposan megszórom őket a fahéjas cukorral.
A tészta másik felét is kinyújtom, ezzel betakarom a szilvákat. A tésztát elhabart tojással megkenem, majd egy desszertvillával mintásra lyuggatom a tészta tetejét, hogy legyen hol távozni a felesleges gőznek, és a süteményemet a 200 fokra előmelegített sütőbe dugom.
Nagyjából egy óra alatt szép aranybarnára sütöm.







