You are here: Home > Termékekről > Grillsajt a tányéron

Grillsajt a tányéron

Bár úgy tűnik, hogy az utóbbi évek újdonságai közé tartozik a formatartó, grillezhető sajt, de én határozottan emlékszem, hogy már húsz éve is létezett ilyesmi, a goraloknál, fent a lengyel hegyekben.

Az oscypek kiskorom óta a gyengém, a gyúrt hegyi sajt nekem egyet jelent a zakopanei léttel, azaz ahogy megérkezem, nekem muszáj venni 2-3 darab egy zlotys sajtot, beleharapni, s az enyhén sós, finoman akol ízű sajtban rejtező megannyi emlék nyomán nem csak testben, hanem lélekben is hazatérni.

Gyerekkoromban telente még csak sült krumplit kínáltak forrón a céklaleves mellé a hegytetőn, ám a férjemmel való első lengyel utunkon már szembe találtuk magunkat a goralok újításával: az oscypek z grilla-val, azaz a rostlapon, grillrácson finoman megsütött gyúrt sajttal, amely jól tartotta a formáját, elképesztően finomra sült és abbahagyhatatlannak bizonyult. Innentől kezdve beépült ez a csemege is a kötelező fogásaink közé.

Mostanra az, ami a lengyelek téli csemegéje, megjelent a mi nyári konyhánkban, a grillsajt végre – több formában is – utat találta magának a grillrácsokra, serpenyőkbe. A jól sülő, de szét nem olvadó sajt azonban nem csak pusztán salátafeltét vagy főfogás lehet, hanem érdemes vele kicsit összetettebb fogásokban is gondolkodni.

A konzisztenciája, a tulajdonságai ugyanis pont annyira mások, amik alkalmassá teszik más funkciók ellátására. Mivel nem folyik, nem diffundál el az utolsó cseppig, így szerintem kifejezetten jól lehet ezekkel a sajtokkal rakott fogásokat alkotni, kipróbálni a sütőben sült sajtos ratatouille-t, készíteni egy vegyes sajtos, grillsajt darabokkal gazdagított mac&cheese-t sütni, összerakni egy olyan lasagne-t, amiben a besamel réteg mellett egy tisztes sajtréteg is található, némi sült padlizsán és pácolt, kakukkfüves cukkini kíséretében.

Ez a sajt – vékonyra vágva, finoman átsütve – mehet egy vasárnapi eggs benedict-be, tölteléke lehet bármilyen omlettnek, a piadináról, quesadilláról nem is beszélve. Egyszóval a grillsajtban van kurázsi, csak túl kell lépni a nyilvánvalón, de az sem baj, ha csak némi kevert salátát teszünk tányérra, és a frissen sütött sajtkorongokat könnyű, nyári ebédként fogyasztjuk el.

karavan_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.