You are here: Home > Éttermekről, cukrászdákról > Kortárs Cukrászat: Őrmező és Mátyás király

Kortárs Cukrászat: Őrmező és Mátyás király

Időben és térben is nagyot utaztunk az októberi Kortárs Cukrászat rendezvényén, ahol kicsit elugrottunk Buda déli végébe egy jót sütizni, majd időgépbe szálltunk, és megnéztük, hogy milyen sütemény készülhetett volna Mátyás király udvarában.

Az est első vendégei a Sütizz Cukrászda tulajdonosai, cukrászai voltak: Gerő Eszter és mestere, Juhos József.

József pályája lehetőséget kínált arra, hogy a lehető legtöbbet megtanulja a szakmáról. A piliscsabai Emilben kezdett cukrász hamar a Gundelben találta magát, ahol Kalla Kálmán mellett egészen a főcukrászságig vitte, két évig executive chefként is dolgozott a Gundelben, ahol nem csak a szakmai műhely számított rengeteget, hanem a külföldi tanulmányutak is mind-mind formálták József szemléletét, ízlését.

Eszter az egyetem befejezése után, kismamaként találta meg a hivatását, piciny fiai mellett talált rá a sütés adta örömökre. De nem elégedett meg a házias vonallal, hanem kitanulta a cukrász szakmát. Így ismerkedett meg Juhos Józseffel, aki nem csak tanára, hanem valóban mentora, mestere lett. József nem kímélte Esztert, a kötelező órákon túl – az akkori munkahelyén – a Pataki cukrászdában is bevonta a termelésbe, ahol Eszter hamar szembesült a cukrászat minőségi oldala mellett a mennyiségivel is.

Ez azonban nem riasztotta el Esztert a pályáról, sőt Józseffel közös vállalkozásba kezdtek, megrendelésre készítettek süteményeket, desszerteket. A munkájuk hamar ismertté vált, nagyon rövid idő alatt felkapottá váltak egyedi süteményeik, és ahogy az lenni szokott, kinőtték a termelőt, váltani kellett. Így kerültek Őrmezőre, ahol nem csak egy tisztességes méretű üzemre tettek szert, hanem már lehetőségük nyílt a vendégtér kialakítására is, azaz a Sütizz már nem csak az események, rendezvények titokzatos beszállítója volt, hanem valódi, helyi cukrászdává érett.

A kínálatot részben meghatározta a hely és a helyiek, de Eszter és József nem engedett az elképzeléseiből, a javarészt franciás desszertkínálat elemeivel megismertették a helyi lakosokat, megszerettették velük az újraálmodott süteményeiket, újszerű kreációikat, és feltették Őrmezőt az izgalmas cukrászdák térképére.

szatmari szilva

Mathias Rex

Az idei Mátyás király emlékév jó apropót szolgáltatott Vojtek Évának és Dulcz Gábornak, hogy az ifjú tehetséggel, Sitkei Balázzsal karöltve az Országtorta versenyre megalkossa a Mathias Rex tortát. A sütemény életre hívásának fő szempontja a korhűség volt, azaz olyan süteményt szerettek volna alkotni a cukrászok, amelynek elkészítéséhez mind az alapanyagok, mind a technikai feltételek adottak voltak a reneszánsz királyi udvarban. Az elkészült süteményt ugyan nem választották be az első háromba, de nem maradt érdemi elismerés nélkül, számos magyar és nemzetközi rendezvényen ez a sütemény is – mint érdekesség – bemutatásra került és kerül.

A torta egyedi jellegét pont ez a múltidéző beltartalom adja, a sűrű, tésztás rétegek közül a 21. századi ízlésnek már hiányzik a könnyed, légies textúra, a habkönnyű krém. A sütemény ízvilága ettől eltekintve kifejezetten kellemes, az egyik piskótában aszalt gyümölcs található, a másik rétegben vörösbor rejtezik, a gyümölcsökből, gyógynövényekből készített liktáriumról nem is beszélve, ezen kívül egy lágy grillázsréteg is ízesíti a süteményt. A tortát a cukorral és lekvárral készített tojásfehérje hab zárja, ez adja meg karakteres külsejét.

www.gregoryiron.com ,  www.facebook.com/gregory.iron.photography  Gregory Iron Photography © (photographer:Gergely Vas) , info@gregoryiron.com

Tags: , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.