You are here: Home > Nem folyékony, de kenyér > Focaccia

Focaccia

AirBrush_20180828191030

 

Az olasz nyár utózöngéjeként egy tisztes focacciát sütöttem múlt héten. Nagyjából kihűlni volt ideje.

Focaccia

50 dkg BL 80 kenyérliszt

5 g porélesztő

1 dkg só

1 dkg cukor

3,2 dl meleg víz (erősen langyos, ha létezne ilyen kifejezés)

2 ek olívaolaj

Tetejére:

6-8 db koktélparadicsom

friss rozmaringlevél

1-2 ek olívaolaj

A tészta hozzávalóit egy robotgép üstjébe szórom, kézzel finoman átkeverem, majd elindítom a gépet, miközben vékony sugárban hozzáadom a vizet és az olajat. Ezután alaposan – nagyjából tíz pedig – dagasztom. Utána a tésztát az edényben hagyom, meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve hagyom, hogy a duplájára keljen. Ezt követően a konyhapultra kerítek egy nagyobb sütőpapírt, a tésztát ráborítom és kézzel, valamint finoman lisztezett sodrófával óvatosan kinyújtom. Konyharuhával letakarom.

Ezután a sütőt alsó-felső sütésen 250 fokra állítom, a középső rácsra befektetem a samott kövemet.

Nagyjából 20 percet hagyom kelni a tésztát, majd a puha kel tésztába itt-ott belemélyesztem az ujjbegyeimet és néhány szem félbe vágott paradicsomot nyomok bele – nem túl erősen. Végül laptára teszem a tésztát, friss rozmaringgal meghintem, olívaolajjal egészen vékonyan meglocsolom és a duruzsoló sütőbe tolom. Addig sütöm, amíg szép aranybarna nem lesz.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.