You are here: Home > Reggel, este, Termékekről > A világ legjobb melegszendvicse: Croque Monsieur – laktóz- és gluténmentes változatban

A világ legjobb melegszendvicse: Croque Monsieur – laktóz- és gluténmentes változatban

A Croque Monsier, azaz Harapható Úr a francia bisztrógasztronómia egyik legkedvesebb eleme, nem is csoda, hiszen ki bírna ellenállni egy fűszeres besamellel, jóféle sajttal (leggyakrabban Gruyère vagy Emmentáli kerül bele, de a franciák gyakran készítik Comte sajttal), sonkával gazdagon megpakolt szendvicsnek, amelynek tetején extra, roppanós sajtréteg pihen.

A Croque Monsieur a 20. század gyermeke, valószínűleg az első világháború előtt egy kevéssel született, az 1910-es párizsi étlapokon már itt-ott feltűnik, az irodalomban pedig Proust Az eltűnt idő nyomában című regényfolyamában találkozni először ezzel a melegszendviccsel.

A Croque Monsieur-nek az elmúlt egy évszázadban számos változata született. Nem csak a sajt mibenléte, a besamel jelenléte hozott létre újabb és újabb szendvicseket, de megszülettek a Croque család újabb tagjai is: 1960 környékén megjelent a tükörtojással koronázott kenyér, amely a Croque Madame néven vonult be a francia gasztronómiába, majd jött a vegetáriánus szendvics, a Croque Mademoiselle és azóta a bolognai mártásos, grillezett ananászos Croque-ig számtalan változata született ennek az ételnek.

Én most egy laktóz- és gluténmentes példányt készítettem, ami első körben talán komplikáltnak tűnhet, hiszen egy sajttal, tejes besamellel készített szendvicsről beszélünk, de az Aldiban mindent könnyedén beszereztem hozzá, így akár Edömér barátnőm is vígan lakmározhat belőle, aki pont a lakosságnak abba a jelentős hányadába tartozik, aki felnőttként válik egyszer csak laktózérzékennyé.

DSC_5409_v

Laktóz- és Gluténmentes Croque Monsieur

1 csomag magvas ENJOY FREE! Gluténmentes zsemle

1 csomag ENJOY FREE! Gluténmentes zsemle

2 NATUR AKTIV Biotojás sárgája

20-25 dkg Szárnyassonka-variációk

8 dkg MILFINA – ENJOY FREE Laktózmentes vaj

2 ek rizsliszt

1-1,5 dl 2,8%-os MILFINA – ENJOY FREE Laktózmentes UHT tej

1 kk őrölt szerecsendió

1 tk dijoni mustár

15-20 dkg MILFINA – ENJOY FREE Laktózmentes trappista sajt

A sütőt közepes hőfokra állítom, úgy, hogy a grillfunkció is működésbe lépjen. A bucikat félbevágom, a szeleteket a sütő rácsára fektetem, majd sonkával alaposan megpakolom.

Egy kisebb lábasban vagy forralóban vajjal és rizsliszttel rántást készítek, majd tejjel csomómentesen kikeverem. Addig hígítom csak, amíg a besamelnek marad tartása. A végén félrehúzom, hagyom kicsit hűlni, majd két tojássárgáját adok hozzá, fűszerezem és alaposan elkeverem.

A sonkás szendvicseimre elosztom a besamelt, majd egy-két nagyobb szelet sajtot helyezek rá. Ezután jöhet a buci teteje, amit szintén sajttal borítok. Ha kész az össze buci, akkor a rácsot a sütőbe tolom, és addig sütöm a szendvicseket, amíg a tetejükön a sajt szépen meg nem színesedik.

DSC_5316_v

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.