Gyors, nyári klasszikus
Az Ág utcai nyarak nem telhettek el meggyes bedobós hegyek nélkül. Anya hetente legalább egy nagy adagot készített. A tepsinyi meleg tésztát hamar kockákra szelte, porcukorral meghintette s mi boldogan köptük a tányérra a meggymagot, míg az egész tálcányi süteményt be nem kebeleztük.
A dolgok mit sem változtak. Az idei meggyszezonról ugyan – Albánia okán – lecsúsztunk, de a sütőporos, soktojásos tésztában elpihenő gyümölcsös sütemény így sem maradt ki a nyári repertoárból. A héten sárgabarackkal és szilvával készítettem.
Szilvás-barackos pite
30 dkg rétesliszt
2 dkg sikér
1 zacskónyi sütőpor
10 dkg vaj
7 tojás
25 dkg cukor
2 tk vaníliás cukor
csipetnyi só
6 ek víz
3 ek rum
A cukrot a tojások sárgájával habosra keverem. Hozzáöntöm a sütőporral és sikérrel elkavart lisztet, majd a rumot, a vizet és a megolvasztott vajat, s végezetül a felvert tojásfehérjéket is a tésztához adom.
Egy nagyobb tepsit vajjal kikenek, rétesliszttel kiszórom, majd ebbe öntöm a masszát, amit utána alaposan megpakolok gyümölccsel. 185 fokon sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.