You are here: Home > Édes élet > Gyors, nyári klasszikus

Gyors, nyári klasszikus

Az Ág utcai nyarak nem telhettek el meggyes bedobós hegyek nélkül. Anya hetente legalább egy nagy adagot készített. A tepsinyi meleg tésztát hamar kockákra szelte, porcukorral meghintette s mi boldogan köptük a tányérra a meggymagot, míg az egész tálcányi süteményt be nem kebeleztük.

A dolgok mit sem változtak. Az idei meggyszezonról ugyan – Albánia okán – lecsúsztunk, de a sütőporos, soktojásos tésztában elpihenő gyümölcsös sütemény így sem maradt ki a nyári repertoárból. A héten sárgabarackkal és szilvával készítettem.

Szilvás-barackos pite

30 dkg rétesliszt

2 dkg sikér

1 zacskónyi sütőpor

10 dkg vaj

7 tojás

25 dkg cukor

2 tk vaníliás cukor

csipetnyi só

6 ek víz

3 ek rum

A cukrot a tojások sárgájával habosra keverem. Hozzáöntöm a sütőporral és sikérrel elkavart lisztet, majd a rumot, a vizet és a megolvasztott vajat, s végezetül a felvert tojásfehérjéket is a tésztához adom.

Egy nagyobb tepsit vajjal kikenek, rétesliszttel kiszórom, majd ebbe öntöm a masszát, amit utána alaposan megpakolok gyümölccsel. 185 fokon sütöm, amíg szépen meg nem színesedik.

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.