You are here: Home > Húúús > Mézes csirkesaláta

Mézes csirkesaláta

A csodálatos, már-már kora nyári időnek köszönhetően a Nőkkel kirajzottunk a szabadba. Pontosabban a belvárost vettük célba, ahol főleg lődörögni és fagylaltozni vágytunk. Egy tartalmas reggelit követően indultunk neki, így ebéd sem készült és nem is értünk vissza harangszóra az asztalhoz. (Erről egyszer külön írok egyet, hogy nálam miért van délben ebéd.)

Egyszóval bevetettük magunkat a dolgok sűrűjébe, ettünk egy kis fagylaltot a Damniczkinál, majd keresztül-kasul jártuk a belvárost, mosolyogva, hol angolul, hol magyarul pattintottuk le a városnéző eztmegazt ajánló srácokat, lófráltunk, nézelődtünk, majd amikor már jó 7-8 km volt a lábunkban, elindultunk haza.

Éhesen.

Nagyon éhesen.

Amikor egy kamasz éhes (kettő van belőle, csak szólok), akkor ott nincs főzési idő, sütési meg pláne. A kamasznak AZONNAL kell enni, különben éhen hal és temethetjük. Nem számít, hogy aznap már többször, többfélét evett, nem számít, hogy a kilátásba helyezett étel záros határidőn belül elkészül, ilyenkor jön az Armageddon. Zsófi hazafelé már nagyon szenvedett, így gyorsan felmértem, hogy milyen készletekkel bírok, s amíg a salátának valót aprítottam a konyhába, addig Anna már a csirkét vágta, hogy a lehető leghamarabb asztalra kerüljön az ebéd.

csirke2_v

Mézes csirkesaláta

1 fej jégsaláta

4 szál halványító zeller

4 nagyobb paradicsom

1 kígyóuborka

majonéz

Csirkéhez:

90 dkg csirkecombfilé

2-3 ek méz

1 ek balzsamecet

1 tk pirospaprika

1 tk curry

1 tk szárított zsálya

1 tk szárított rozmaring

1 tk szárított kakukkfű

1 tk szárított oregánó

frissen őrölt fekete bors

1 marék pirított török mogyoró

A csirkét harapásnyi falatokra vágom, majd egy nagyobb keverőtálba teszem, hozzáadom a fűszereket, alaposan átforgatom. Egy mélyebb serpenyőben kevés olajat hevítek, a fűszeres csirkét beledobom és gyakori kevergetés mellett hagyom, hogy a hús kifehéredjen, s elkezdjen lepirulni.

Amíg készül a hús addig a jégsalátát megszabadítom a külső leveleitől, torzsájától, vékony csíkokra metélve egy nagyobb salátástálba szórom. A zellerszárat finoman meghámozom, s szintén vékony csíkokra metélem. A paradicsomokat felkarikázom, az uborkát kockázom.

Amikor a hús kezd lepirulni, akkor mézzel meglocsolom, majd ha érzem, hogy tapad le az edénybe (le fog, nem kell aggódni), akkor hozzáadom a balzsamecetet, amivel nem csak klassz ízt adok a fogásnak, hanem fel is kapatom a lesült pörcöket.

A salátát átkeverem, tálakba szedem, ráhalmozom az elkészült húst, s mindenféle crouton helyett tört pirított mogyoróval vagy sós pirított csicseriborsóval szórom meg.

Tálaláskor majonézzel, balzsamecetkrémmel vagy szűz olíva olajjal locsolom meg a salátát.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.