Barackos máglyarakás
A Mirelle-menza téli időszakára jellemző, hogy valamilyen levessel és egy édességnek, desszertnek is felfogható tésztaétellel készülök a Nőknek. Mivel már egy hete kerülgettem egy fél kalácsot és a fánksütögetésből is maradt egy doboznyi fehérjém, így nem volt kérdés, hogy hamarosan elérkezik a máglyarakás ideje is.
Barackos máglyarakás
5-6 vastagabb szelet száraz kalács
7 dl tej
1 narancs héja
4 dkg cukor
3 ek baracklekvár
8-10 darab felezett barack (konzervből)
Habhoz:
5-6 fehérje
5 dkg porcukor
A kalácsot felkockázom, egy közepes, zsírral vagy vajjal kikent tepsibe öntöm. A tejet forralóba kimérem, hozzáadom a cukrot és belereszelem a narancs héját. Amikor felmelegedett a tej, akkor óvatosan – úgy hogy minden részt érintsek – ráöntöm a kalácsra és megvárom, amíg felszívja. Ezután egyenletesen lenyomkodom, majd a felkockázott vagy vékonyra szeletelt barackkal megpakolom, s a lekvárt is egyenletesen elosztom rajta. A 170 fokra előmelegített sütőben nagyjából 25-30 percig sütöm.
A sütési idő utolsó 5 percében előkészítem a tojáshabot, a fehérjéket a porcukorral kemény habbá verem. A süteményt kiszedem a sütőből, a sütőt 190 fokra melegítem, a habot habkártya vagy szilikon lapát segítségével a süteményre halmozom.
A tepsit visszatolom a sütőbe, s addig sütöm, amíg a hab szépen meg nem színesedik.