You are here: Home > Húúús > Krétai bárányoldalas

Krétai bárányoldalas

Anna nyár óta rabja lett a csirkének. Ennek egyetlen logikus magyarázatát a tíz napnyi bajor konyhán való tengődés adja, de még azt sem lehet mondani, hogy egysíkúan étkeztünk volna a németeknél, igaz azóta nem csúszik a Leberkase és kolbász is ritkábban jön velem haza.

Mindenesetre a német gasztronómia Annából csirkeszerelmet váltott ki, azóta bármilyen fogást készíthetek csirkéből, annak tuti sikere van. Igen ám, de a csirke – akármilyen változatosan is készítem el – egy idő után csúnyán megunható.

Éppen ezért a hétvégi menü összeállításakor eldöntöttem, hogy valami más irányt szabok a konyhának és beszereztem két kilónyi bárányoldalast.

A bárányoldalas érdekes alapanyag, kevés a hús rajta, viszont nehéz előkészíteni. Ha azonban ezeken a nehézségeken nem akadunk fent, akkor az eredmény már elég meggyőző ahhoz, hogy máskor is vegyünk egy-két oldalast.

bárány

Krétai bárányoldalas

2 kg bárányoldalas

1 tk krétai vad oregánó (Fűszerésztől)

1 tk krétai vad rozmaring (Fűszerésztől)

1 citrom leve és héja

1 tk porcukor

frissen őrölt fekete bors

2 tk apró szemű tengeri só

1 nagyobb konzervnyi olajbogyó

Az oldalast a felesleges faggyútól megtisztítom, majd a csontok mentén csíkokra vágom. A fűszereket egy tálba öntöm, ráfacsarom a citromlevet, átkeverem, majd beleborítom a húst és alaposan belemasszírozom a keveréket. Ezután lábasba vagy párolóba teszem és kevés vízben (lábas esetében max. annyi vizet adok hozzá, ami épp csak hogy ellepi) megpárolom.

A megpárolt bárányt egy sütőpapírral bélelt közepes tepsibe borítom, majd a lecsöpögtetett olajbogyót is mellészórom, s 200-210 fokra előmelegített sütőbe tolom a tepsit. Időnként egy nagyobb fakanállal vagy lapáttal átforgatom, hogy minden darab finoman ropogós külsőt kapjon.

Rozmaringos steakkrumplival tálalom.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.