Bailey’s krémes csokitorta
Edömér barátnőm idén is beelőzött. Ez lassan 27 éve így megy. Ő már a krisztusi kor bölcsességének teljében tekint a világban, míg én még a 32 évesek éretlen módján töltöm a mindennapjaimat.
Persze az idő előrehalandtával már nem annyira vágyott sietni az idősebb után, mint mondjuk 6 évesen, amikor vonzott az egyre nagyobb és nagyobb szám, ami a koromat jelöli. Annyira bűvöletében éltünk a számoknak, hogy minden évben megemlékeztünk róla, hogy ketten együtt már milyen idősek is lennénk.
12-vel kezdtük, most 66-nál tartunk. Sic transit…
A bölcs korba lépés megünneplése végett egy remek kis tortát csináltam. Csak semmi fakszni, jó alapanyagok, kellő szimbiózis és kellemes alkoholos felhangok. Akkora sikere lett a tortának, hogy a maradékról Anna sutyiban le is ette a likőrrel ízesített krémet. A felelősségre vonáskor – lesunyt tekintettel – csak annyit tudott felhozni a mentségére, hogy nagyon ízlett neki. Nem csodálom. Nekünk is bejött.
Bailey’s krémes csokitorta
tészta:
3 majdnem túlérett banán
25 dkg rétesliszt
1 csomag sütőpor
2 ek holland kakaópor
15 dkg cukor
3 tojás
1 dl olvasztott vaj
krém:
50 dkg mascarpone
2-3 ek porcukor
1-2 ek holland kakaópor
igény szerinti Bailey’s coffee
A tojásokat a cukorral habosra keverem, hozzáadom a villával alaposan elnyomkodott banánt, a sütőporral elkevert lisztet és az olajat. Elkavarom, csipetnyi sót hintek bele és egy szilikon tortaformába öntöm.
180 fokon, tűpróbáig sütöm.
Amikor kész rácsra teszem. Amíg hűl, addig kikeverem a krémet. A likőrből annyit teszek, hogy nem lágyítsa el teljesen a krémet. A krémen a kakaóporral és a cukorral is lehet sűríteni, ha meglódulna a butélia a kezünkben.
A tortát fűrésszel kettőbe szelem. A krém 2/3-át betöltöm, majd a többit a ráhelyezett piskótalap tetejére kenem.
Ízlés szerint díszítem. Nálunk a lányok gyertyát szerettek volna a tortára, de 33 nem volt itthon, így aztán inkább a tortadara mellett döntöttek, mondván, hogy ebből csak van annyi, ahány éves az Edömér.