You are here: Home > Krumplis, Termékekről, Vegasztro > Samosa, Airfryerben sütve

Samosa, Airfryerben sütve

A Nők – hat évnyi készséges együttműködés után – befejezték a menzát. Közös megegyezéssel hagytam ki a márciusi ebédbefizetést, nem volt egyikünk részéről sem probléma. Már eddig is úgy gondoltam, hogy erőn felül teljesítenek azzal, hogy minden áldott nap megeszik azt az ételt, amelynek az aulában terjedő szagától én már az épületbe belépve rosszul vagyok.

De kitartottunk, mert úgy véltem, hogy a rohamléptekben fejlődő szervezetüknek nem csak a – lehetőségeim által legjobban megteremtett és előállított – ételekre van szükségük, hanem a déli hangszókor meleg ételre is. Amit így-úgy-amúgy az ohoda, majd az iskola menzája biztosított.

Mostanra azonban már nehezen volt védhető ez az egy pozitívum, a számtalan negatív élmény mellett, a mindenféleképpeddmegmerttudodhogykellameleg szólamaimat felülírta az életösztönük, én meg elfogadtam és ennek megfelelően elkezdtem kissé átalakítani az étkezéseinket.

A meleg ételek délutánra, estére tolódtak, az iskolai uzsonnás doboz kínálata viszont kibővült. A házi sütemények mellett a töltött kenyérfélék, avagy a teljesen kompakt szendvicsek is megjelentek a kínálatban, amelyek beltartalma sokszor messze túlmutat egy hagyományos szendvics kínálta választékon.

A samosa régóta kedvencem. Még az Ág utcai időkben szerettem bele, amikor a Mészáros utcán megnyitott az egyik első budai biobolt, ahová naponta szállították a friss-finom, jóféle töltelékekkel gazdagon megrakott indiai tésztabatyukat.

A kapcsolatunk egészen a biobolt megszűnéséig zavartalan volt, utána kis szünet következett, majd Londonban újra ráleltem, s arra is rájöttem, hogy elkészíteni se túl bonyolult. A tésztáját és a töltelékét is könnyedén variálhatjuk, nincsenek kőbe vésett szabályok: készülhet teljes kiőrlésű lisztből, lehet húsos, lehet édes, ahogy a kedvünk és az életmódunk megkívánja.

DSC_4924_v

 

Krumplis, zöldborsós samosa

Tészta:

22 dkg finomliszt

13 dkg vaj

1 tojás

1 ek víz

Töltelék:

1 póréhagyma

2 közepes krumpli

20 dkg zsenge zöldborsó (konzerv)

10 dkg sonka – opcionális

2-3 tk curry fűszerkeverék

2 ek zsiradék (olaj, vaj, kókuszzsír, ghí)

A lisztet és a vajjal finom morzsává dolgozom. A morzsához hozzáadom a vizet és az elhabart tojást, majd homogén tésztává gyúrom, alufóliába csomagolom és legalább 20 percre a hűtőbe teszem.

Tipp: Mindig hideg vajjal dolgozzunk és ha lehet a kezünk is legyen minél hidegebb (nekem gyárilag az), ugyanis az a jó, ha a vaj a lehető legkevésbé olvad meg a morzsa készítése közben. Épp ezért tanácsos nagyon finom mozdulatokkal, az ujjvégekkel morzsává pörgetni a vajat és a lisztet. Biztos, hogy jó lesz az omlós tésztánk, ha a kész morzsából egy maroknyit a tenyerünkbe véve összenyomjuk és utána a tészta egyben marad. Az omlós tésztával hadilábon állóknak javaslom, hogy a receptekben megadott vizet ugyanannyi tejföllel helyettesítsék, ugyanis a tejföltől hihetetlenül rugalmas, jól kezelhető lesz a tészta.

Amíg a tészta pihen, addig megpucolom a krumplit, felkockázom, majd kevés, sós vízben megpárolom. Miután megfőtt, szűrőbe borítom és hagyom, hogy a felesleges gőz távozzon belőle. A póréhagymát vékony karikákra szelem. A borsókonzervet lecsöpögtetem. Egy nagyobb lábasban kevés zsiradékot hevítek, majd hozzáadom a curryport és a fűszert kissé megpirítom. Erre dobom a hagymát, amit – közepes lángon, gyakori kevergetés mellett – megdinsztelek.

Amikor már kissé kihűlt a krumpli, akkor krumplinyomóval megtöröm, majd hozzáadom a borsót, a fűszeres pórét, s az apróra vágott sonkát. Átkeverem, ha kell sózom.

A tésztát 10-12 egyforma darabra szedem (mérleg használata nem szégyen, sőt!), majd lisztes deszkán vékony köröket nyújtok belőlük. Egy bő evőkanálnyi töltelékkel megtöltöm őket, majd felsodrom a szélüket.

Tipp: Ha biztosra szeretnék menni, akkor a két tésztaréteg találkozásánál megkenhetem a tésztát egy kis vízzel, vagy elhabart tojással, hogy jobban együtt maradjanak. Ugyanez a módszer az olasz töltött tészták esetében is alkalmazható.

Az Airfryert 180 fokra előmelegítem, majd a megtöltött tésztacsomagokat a sütőpapírral kibélelt Airfryer kosarába teszem (ügyelek arra, hogy a papír nem menjen túl magasra a kosár oldalán), az előmelegített gépbe tolom, s nagyjából 15-17 percet sütöm.

(Nagyobb mennyiség esetén, vagy ha nincs Airfryer gép a közelben, akkor sütőben is elkészíthető a samosa, nagyjából 20 perc alatt megsül egy 180 fokra előmelegített légkeveréses sütőben.)

Tags: , , , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.