You are here: Home > Húúús, Termékekről > A tavasz hírnöke: zöldséges rizses hús

A tavasz hírnöke: zöldséges rizses hús

Tavaszi gyerek vagyok, lehet, hogy ez az oka. De az is lehet, hogy csak gyerekkoromban annyi pozitív élmény ért ezzel az étellel kapcsolatban, hogy egy életre megkedveltem. Nem tudom, de annyi bizonyos, hogy amikor anya megérdeklődni, hogy mit szeretnék a szülinapi díszebédemre, én minden esetben gondolkodás nélkül vágom is rá a választ: rizses húst.

A rizses hús nekem maga a tavasz. Igaz, hogy nem primőrrel készül, de színes, vidám, könnyű, ízes fogás, pont, ahogy én szeretem.

Miután már egy hete fontolgatja az idő, hogy tavaszba fordul, így felgyűlt bennem a vágy, hogy ezt megünnepeljem egy tisztes adag rizses hússal, amelyben azonos arányt képvisel a zöldség, a rizs és a hús.

IMG_3222_vZöldséges rizses hús

1 kg sertéscomb (lehetőleg diója)

1 bögre rizs

2 doboz, jó minőségű zöldségkonzerv (jelen esetben a Bonduelle remek Créatif sorozatának Florida és Duo tagjai)

frissen őrölt fekete bors

1 nagyobb fej vöröshagyma

1 bő ek kókuszzsír, vagy 2 ek más zsiradék (pl: olíva olaj vagy étolaj)

1 csokornyi friss petrezselyem

A húst megtisztítom, harapásnyi kockákra vágom. A hagymát apróra vágom. Egy nagyobb lábasban a zsiradékot felhevítem, majd rádobom a hagymát. A hőmérsékletet közepesre visszaveszem, s – időnkénti kevergetés mellett – a hagymát üvegesre párolom. A megdinsztelt hagymára eresztem a húst, majd kifehérítem, s sózom. Ezután annyi vízzel felöntöm, amennyi ellepi, plusz egy ujjnyit ráhagyok, s az edényt fedve addig főzöm, amíg a hús majdnem tökéletes nem lesz.

Ekkor ráöntöm a bögrényi rizst, kicsit átkeverem, s jó esetben még a vizet se kell pótolnom. Ha kell, óvatosan teszem, hogy a végeredmény ne legyen csammogós.

Az edényt újfent fedem, majd amikor a rizs megfőtt, akkor s zöldséget is hozzáadom. a konzerveket lecsöpögtetem, a rizses hús tetejére borítom, majd az edényt még takarékon, fedővel néhány percig a tűzön hagyom, hogy a zöldségek is átmelegedhessenek. Amíg melegszik a borsó, a kukorica és a répa, addig a csokornyi petrezselyemzöldet apróra vágom. Utolsó mozzanatként a petrezselymet az ételhez adom, majd átkeverem és rögvest tálalom.

Nem az a másnapra is maradós fajta.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.