You are here: Home > Termékekről, Vegasztro > Sárgarépás mártogatós, sárgarépakrém

Sárgarépás mártogatós, sárgarépakrém

Bár a magyar konyhától viszonylag idegen a mártogatós, vagy más néven dip, szerencsére egyre jobban gyökeret ver a mindennapjaiban.

A magam részéről nagyon kedvelem a különféle mártogatósokat, amelyeket sokszor készítek vacsorára, zöldségekhez, sült krumplihoz, lepénykenyerekhez.

A legtöbb esetben joghurtos, tejfölös alapokon nyugszik a kulimászom, de különféle zöldségekből is szoktam mártásokat készíteni. Most egy sárgarépás keveréket készítettem, pontosabban készítettük, én meg a Philips gépezete, amely az általam fűszerezett és elősütött répából remek kis krémet alkotott.

IMG_3136_v

Sárgarépakrém

50 dkg sárgarépa

2 ek darabos mogyoróvaj

1 bő tk só

frissen őrölt fekete bors

2 tk méz

3 nagy gerezd fokhagyma

2 bő tk arab fűszerkeverék (ras el hanout)

1 narancs leve

4 ek olíva olaj

A répákat megpucolom, feldarabolom, majd egy közepes tepsibe teszem, s melléfektetem a megpucolt fokhagymagerezdeket is. Egy kisebb edénybe kanalazom a mézet, az olíva olajat, hozzáadom fűszert, majd az egészet alaposan átkeverem és a sárgarépára öntöm. A darabokat alaposan belefogatom a kulimászba, majd 180 fokon addig sütöm (időnként megforgatva a répákat), amíg meg nem puhulnak.

A robotgépnek lepattintom a hátsó fertályán lévő fémpanelt, majd rátekertem a turmixfeltétet, s beleborítom a puha répákat, megfejelem a mogyoróvajjal, sózom, borsozom, hozzáadom a narancslevet és a gépezet gondjára bízom. A nagyon répadarabok miatt hosszabb időt és nagyobb fokozatot igényel a művelet, de az eredmény megéri.

Az elkészült krémet olíva olajjal tovább lágyíthatjuk, lazíthatjuk. Kenyérhez, sült és nyers zöldségekhez, grillezett húsokhoz kitűnő választás.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.