Sárgarépás mártogatós, sárgarépakrém
Bár a magyar konyhától viszonylag idegen a mártogatós, vagy más néven dip, szerencsére egyre jobban gyökeret ver a mindennapjaiban.
A magam részéről nagyon kedvelem a különféle mártogatósokat, amelyeket sokszor készítek vacsorára, zöldségekhez, sült krumplihoz, lepénykenyerekhez.
A legtöbb esetben joghurtos, tejfölös alapokon nyugszik a kulimászom, de különféle zöldségekből is szoktam mártásokat készíteni. Most egy sárgarépás keveréket készítettem, pontosabban készítettük, én meg a Philips gépezete, amely az általam fűszerezett és elősütött répából remek kis krémet alkotott.
Sárgarépakrém
50 dkg sárgarépa
2 ek darabos mogyoróvaj
1 bő tk só
frissen őrölt fekete bors
2 tk méz
3 nagy gerezd fokhagyma
2 bő tk arab fűszerkeverék (ras el hanout)
1 narancs leve
4 ek olíva olaj
A répákat megpucolom, feldarabolom, majd egy közepes tepsibe teszem, s melléfektetem a megpucolt fokhagymagerezdeket is. Egy kisebb edénybe kanalazom a mézet, az olíva olajat, hozzáadom fűszert, majd az egészet alaposan átkeverem és a sárgarépára öntöm. A darabokat alaposan belefogatom a kulimászba, majd 180 fokon addig sütöm (időnként megforgatva a répákat), amíg meg nem puhulnak.
A robotgépnek lepattintom a hátsó fertályán lévő fémpanelt, majd rátekertem a turmixfeltétet, s beleborítom a puha répákat, megfejelem a mogyoróvajjal, sózom, borsozom, hozzáadom a narancslevet és a gépezet gondjára bízom. A nagyon répadarabok miatt hosszabb időt és nagyobb fokozatot igényel a művelet, de az eredmény megéri.
Az elkészült krémet olíva olajjal tovább lágyíthatjuk, lazíthatjuk. Kenyérhez, sült és nyers zöldségekhez, grillezett húsokhoz kitűnő választás.