A Baguette, bagett, francia kenyér
Délután volt egy kis időm. A lányok a frissen szerzett játékaikat amortizálták, nekem meg eszembe jutott, hogy milyen csodás baguetteket ettünk anno, a Centre Pompidou oldalában…Rákapcsolódtam a Világra, de a magyar oldalakon semmi értelmes receptet nem leltem…így átkalandoztam angol és francia vizekre.
Elvetettem a "vegyünk egy kiló lisztet" kezdetűeket és inkább valami kisebb mennyiséget kerestem, meg az összetevőkön kívül igazán arra voltam kiváncsi, hogy mitől olyan eszméletlenül ropogós, illatos…francia.
Azt hiszem, megleltem a választ.
Baguette
50 dkg finomliszt
2 tk sikér
2,5 friss élesztő
2 kk só
3 dl MELEG víz
A lisztet átszitálom, hozzáöntöm a többit és a kenyérsütőgépet megkérem az elemek összeérlelésére. Ezt a tésztát nem a szokásos másfél óráig hagyom kelni, hanem minimum 3 óráig.
Mikor úgy érzem, hogy jól megkelt, lisztes deszkára kiborítom, 3 egyenlő részre osztom, jól kigyúrom a darabokat, hosszú kenyereket formázok, majd sütőpapíros tepsire helyezem. Ferde bevágásokat ejtek a tetejükön, majd fél órát hagyom kelni.
A sütőt 230 fokra melegítem. Mielőtt beteszem a kenyereket, a sütő aljába teszek egy tepsi vizet és a kenyereket megkenem sós vízzel. Úgy 15 perc elteltével újra megkenem, majd még egy bő negyed óráig sütöm.