Sült tiramisu
A kávés kalácskoch vagy más néven kalácsfelfújt ötlete akkor merült fel bennem, amikor tejföl híján egy mascarpone felhasználásával próbáltam végső formába önteni egy nagyobb adag tökfőzeléket.
A bontott mascarponeval már voltak baleseteim, elfelejtődve várt a hűtőpolc belső sarkában, aztán mire ráeszméltem, hogy milyen fantasztikus alapanyagom van itthon, addig durcásan tönkrement.
Így most percnyi pihenőt nem hagytam neki, hanem a már reggel szanált és a száraz kenyerek mellé besorolt kalács megmentőjévé tettem. Az ízek összehangolásához meg adta magát a csomagolás belső fóliáján levő tiramisu recept, amit ugyan egy pillanatig nem követtem, de az ízek máris megszülettek. 10 percnyi erőltetett munka után már a sütőben is volt a szufflétál, s sült a tiramisu.
Sült tiramisu
20 dkg szikkadt kalács
30-35 dkg mascarpone
1 dl forró kávé (feketén, cukor nélkül)
10 dkg cukor
1 ek vaníliás cukor vagy még inkább egy kevés vanília esszencia
4 tojás
A kalácsot közepes kockákra vágom, majd a szufflétálba öntöm. Egy nagyobb edénybe kimérem a mascarponet, ráöntöm a forró kávét, hozzáadom a cukrot és habverővel homogén krémmé keverem. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját a kávés krémhez adom, a fehérjét laza habbá verem, majd azt is a krémhez adom. A krémet lassan a kalácshalomra csorgatom úgy, hogy egyenletesen érje.
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából 50-60 perc alatt megsütöm. Langyosan kínálom.