You are here: Home > Termékekről, Tészta, de fő > Spenótos-ricottás ravioli

Spenótos-ricottás ravioli

A nyári, mediterrán hangvételű forgatás során több étel is készült, többek között egy nagyon finom ravioli. A célirányos eszközparknak köszönhetően könnyedén megtöltöttük a friss tésztát, nem okozott gondot a kis tésztatáskák kialakítása és abban is biztos lehettem, hogy főzés közben nem fognak szétnyílni a spenótos krémmel töltött darabok.

A háromszögre vagy négyszögre formálható tésztacsomagokba nem csak spenótos ricottás krém költözhet, nyugodtan készíthetünk húsos ragukat, vagy egyszerűen csak fűszeres, finomra vágott olajbogyóval elkevert reszelt sajttal is megtölthetjük.

ravi_v

Spenótos-ricottás ravioli

Tészta:

20 dkg finomliszt

2 tojás

Töltelék:

15 dkg bébi spenót

20 dkg ricotta

5-10 dkg reszelt parmezán

1-2 gerezd fokhagyma

frissen őrölt fekete bors

Öntet:

2 dl 30%-os tejszín

frissen őrölt fekete bors

frissen őrölt rózsabors

reszelt parmezán

A tésztához kimérem a lisztet, majd hozzáütöm a tojás és nagyon alaposan kidolgozom, amíg rugalmassá nem válik. Ezután alufóliába becsomagolom és nagyjából fél órát hagyom pihenni a hűtőben.

A spenótot blansírozom, vagyis kis időre (spenót erősségétől függően) forró vízbe mártom, majd rögvest hideg vízbe teszem. Ezután szűrőbe dobom és finoman kinyomkodom belőle a felesleges vizet. Ha nagyon zsenge a bébispenótot kapok, azt nem is kell blansírozni, vagy csak nagyon rövid ideig.

Egy nagyobb tálba beleöntöm a ricottát, hozzáadom a parmezánforgácsot, belenyomom a fokhagymagerezdeket, az apróra vágott spenótot is hozzáadom, majd sózom, borsot tekerek rá és alaposan összekeverem.

Addig felszerelem a tésztanyújtó gépet, sütőpapírt terítek az asztalra és finoman meghintem rétesliszttel. A pihentetés után a tésztát 3 bucira szedem és a fokozatokat végigjárva – nagyjából a 6-ig – kinyújtom.

A tésztacsomagoló szerkezetbe fektetem, alaposan rásimítom a lapra, hogy megjelenjenek a tésztán a forma cakkos szélei, majd a mélyedésekbe kiskanálnyi tölteléket teszek. Ezután egy másik tésztalapot illesztek a töltelékkel megpakolt tésztára és határozott mozdulatokkal addig járatom az ujjam a cakkos szélek mentés, amíg a tészta összetapad és finoman elválnak a raviolik egymástól. Ekkor megfordítom a formát és óvatosan kipöckölöm a megtöltött tésztapárnákat. A kész raviolikat finoman lisztezett deszkára vagy sütőpapírra ültetem.

Enyhén sós vizet forralok. Amíg felforr a víz, addig elkészítem a mártást, amihez egy nagyobb serpenyőben tejszínt öntök, ebbe beledobom a reszelt parmezánt, sózom, borsozom és takarékon hagyom, hogy a szósz egy kicsit besűrűsödjön.

A víz eddigre biztosan felforr, így a töltött tésztákat kifőzöm. Méretfüggő, hogy mennyi idő alatt készül el, de nagyjából 2-3 perc alatt megfőnek a tésztabatyuk, amiket szűrőkanállal kiemelek, finoman lerázom róluk a vizet, majd rögvest a fűszeres tejszínbe fektetek. Tálaláskor – ha szükséget érzem – még egy kevés borsot őrlök rá és megszórom parmezánforgáccsal.

ravi2_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.