Mazsolás kenyér
Gyengéim az enyhén édes kenyerek, amelyeket ha lehet nem csak cukorral édesítek, hanem aszalt gyümölcsökkel és az édes ízek mellé párosítható, hangulatkeltő fűszerekkel.
Így született a Nők számár tervezett mazsolás kenyér is, amelyben összesen 4 dkg cukor van, még is kellemesen édes és majdnem kalácsosan puha.
Mazsolás kenyér
50 dkg finomliszt
2,5 dl víz
1 tojás
csipetnyi só
2,5 dkg élesztő
4 dkg nádcukor
2 marék mazsola
1 mk őrölt fahéj
1 mk őrölt szegfűbors
A lisztet kimérem és átszitálom, majd hozzáadom a finoman elmorzsolt élesztőt, a cukrot, a sót. Egy pohárba kimérem a vizet, hozzáütöm a tojást és alaposan elkeverem. A folyadékkal rugalmas tésztát gyúrok a kenyérből (lehet használni kézi mixert tésztakarral vagy akár kenyérsütőgépet is ehhez a feladathoz), amihez hozzáadom a mazsolát is.
A tésztát olajjal vékonyan kikent edénybe teszem, tiszta konyharuhával lefedem és másfél órát hagyom meleg helyen kelni. Ezután egy szögletes sütőformát sütőpapírral kibélelek, s a átgyúrt, formára igazított tésztát belefektetem. 20-25 percig meleg helyen hagyom kelni, majd a 195 fokos sütőbe tolom. Nagyjából 30 perc alatt megsül (addig sütöm, amíg szép barna nem lesz a kérge). Rácsra téve hagyom hűlni. Vadhúsok mellé, lekvárhoz kitűnő, de magában vagy egy kis vajjal is remek.
A posztban elkészített fogáshoz az ásványvizet a Fonte Libra családi ásványvíz biztosította.