Sült pisztráng citromos krumplipürével
A szombati ebédet egy hosszabb – a témában írott – anyag inspirálta. Egyszerűen annyit írtam a pisztrángról, hogy úgy éreztem muszáj sütnöm. A család nagy része partner a halevészetben, így csak Zsófi számára kellett egy darabka csirkemellet keríteni, hogy mindenki boldogsága teljes legyen.
Sült pisztráng citromos kurmplipürével
4 db 25 dkg-os konyhakész pisztráng
3 gerezd fokhagyma
1 kg krumpli (nálunk Ella)
1 dl olíva olaj
3-4 ek olíva olaj
1 citrom
só
bors
2 tk kakukkfű
A halakat lepikkelyezem, majd kívül-belül alaposan átmosom. Ezután papírtörlővel szárazra törlöm őket és sózom, borsozom a külsejét és a belsejét is.
Egy mély serpenyőben (éljen a wok) megforrósítom az olajat, majd a halakat 6-6 percig sütöm mindkét oldalán. Mielőtt kiemelném a halat kis citromhéjat reszelek rá.
A körethez megpucoltatom a krumplit, majd a három gerezd fokhagymával enyhén sós vízben felteszem főni. Amikor megfőtt, akkor a főzőlévől 2-3 decit megmentek, majd a többit leöntöm a krumpliról. a krumplit hagyom néhány percig gőzölögni, aztán krumplinyomóval átnyomom, az egy deci olíva olajjal meglocsolom, igény szerint sózom, kakukkfűvel ízesítem és belefacsarom fél citrom levét. A főzőlével krémesre lazítom, s a kisült halhoz adom.