You are here: Home > Édes élet > Szép Heléna tortája

Szép Heléna tortája

Az 'ézuska jó gondolatolvasó. Főleg, ha az ember titkos vágyai néha szavak formájában el is hagyják a száját és értő fülekbe bogarat ültetnek.

Az őszi sóhajom is így került meghallgatásra, pedig kevés esélye volt, mert a Nők teljes erővel verték a Rosinanteban a versenyzongorát, miközben én elalélva lapozgattam a Francia piacot. Nem vagyok egy nagy szakácskönyv-rajongó, sose másolom szolgai mód a recepteket, de szeretek utazni, ötleteket meríteni. Joanne Harris szakácskönyvét meg azért is kedvelem, mert jók a képek, üdítően jól megfogalmazottak a felvezető aprócska történetek és maguk a receptek meg külön élményt nyújtóan egyszerűek. 

Így aztán az 'ézuska becsempészte a fa alá a második felvonást is és én azóta a két kötettel együtt vonulok félre élvezkedni egy kicsit.

A sütemény-függőségem jegyében, az új könyvből először egy pitetálnyi finomság ihletett meg.

Szép Heléna tortája

Omlós tészta:

6 dkg vaj

20 dkg finomliszt

csipet só

1 tojás

5 dkg porcukor

A többiek:

20 dkg aszalt sárgabarack

2 dl édes fehérbor

10 dkg finomliszt

7,5 dkg barna cukor

2,5 dkg holland kakaópor

1 kk sütőpor

0,5 dl tej

8 dkg vaj

1 tojás

Az omlós tészta-alaphoz a száraz anyagokat elmorzsolom a hideg vajjal, majd a tojással rugalmas tésztává gyúrom, alufóliába csavarom és egy bő fél órára beteszem a hűtőbe.

Amíg pihen a tésztám, addig  a sárgabarackokat beáztatom a borba, majd kikeverem a kakaós tésztát. (részemről az utóbbi időben ezekbe a tésztákba olvasztott formában teszem a vajat. Sokkal könnyebb a tésztával dolgozni és a végeredményen ez a kis könnyítés nem ront.)

Az omlós tésztát kiszedem a hűtőből, nyújtom, pitetálba fektetem. A lecsöpögtetett barackjaimat elrendezem rajta, majd ráöntöm a kakaós masszát és a 190 fokra előmelegített sütőben, tűpróbáig sütöm.

Nagyon finom lett. Legközelebb baracklekvárral fogom kipróbálni.

Tags: , , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.