You are here: Home > Édes élet > Kakaós, epres szelet, kardamomos morzsával

Kakaós, epres szelet, kardamomos morzsával

A napokban hazajött velem egy bő kilónyi eper. A javát frissiben megettük, de egy tisztes mennyiség megmaradt. Nem szerettem volna, ha az enyészeté lenne, így gyorsan készítettem egy kis tésztát, s ráültettem az epreket.

DSC_0263_v

Kakaós, epres szelet, kardamomos morzsával

30 dkg eper

Kakaós tészta:

5 dkg vaj

6 dkg cukor

1 tojásfehérje

10 dkg rétesliszt

2 dkg holland kakaópor

0,7 dl tej

1 kk sütőpor

Morzsa:

2,5 dkg vaj

2 kk őrölt kardamom

4 dkg cukor

5 dkg finom liszt

A morzsához egy tálba öntöm a lisztet, hozzáadom a cukrot és a fűszert, majd finoman elmorzsolom. Az epreket megmosom, lecsumázom és negyedelem. A kakaós tésztához a liszthez hozzáadom a cukrot, a kakaót és a sütőport, majd a vajjal együtt elmorzsolom. Ezután hozzáadom a fehérjét és a tejet és egy villával (ami ebben az esetben praktikusabb a habverőnél) alaposan összekavarom. Egy őzgerincet sütőpapírral kibélelek és abba belesimítom a tésztát. Alaposan megpakolom eperrel, végezetül egy kanál segítségével egyenletesen elosztom rajta a kardamomos morzsát.

180 fokra előmelegített sütőbe tolom és nagyjából 30-35 percig sütöm.

Tipp: A recepetekhez megadott sütési idő mindig csak hozzávetőleges, lévén, hogy a sütési idő hosszát ezer és ezer tényező befolyásolhatja, a tepsi vastagságától, a sütő minőségéig. Épp ezért, soha nem szabad vakon megbízni ezekben az előre megadott időintervallumokban, mert a szerző legnagyobb jó szándéka mellett sem tudja meghatározni, hogy  nálatok mennyi idő alatt készül el – az adott körülmények között – a sütemény, tészta, hús, bármi.

Épp ezért, érdemes mindig figyelni az épp készülő ételt. A kekszeknél jó mérce az, ha már a sütemény alja is kezd megszínesedni (feltéve, ha nem egy alulról mindent leégető remek, téglával úgy ahogy helyrebillentett Karanccsal van dolgunk ), a húsoknál nem ördögtől való dolog a húshőmérő használata. A gyakorlat és a villa akadálytalan átjutása, a felzubogó lé léte vagy nem léte egy gyakorlott háziasszony számára épp elég beszédes, gyakorlat híján viszont tényleg érdemes egy hőmérőt beszerezni.

A piskóták, kevert sütemények kapcsán tipikus és teljes mértékben megbízható módszer a tűpróba. Ehhez semmilyen extra eszközre nincs szükség. Jó lehet egy fogpiszkáló, egy grillezéshez használatos bambuszpálca, de például anya egy viseletes alumínium kötőtű segítségével állapítja meg – már vagy 40 éve -, hogy megsüt-e a tészta. Ennél a módszernél akkor vehetjük biztosra, hogy készen van a süteményünk, s hogy biztosan átsült, ha a tésztába szúrt, majd onnan óvatosan kihúzott tűn semmilyen ragadós tésztamaradvány sincs.

A piskóták esetében persze ez nem ilyen egyszerű. Míg a kevert tészták lelkesedését nem töri annyira derékba, ha rájuk nyitják a sütőt, a piskóták a vegzálásra meglehetősen rosszul reagálnak. Így aztán valamilyen minimális gyakorlat szükséges ahhoz, hogy tudjuk mi az az eltelt idő, ami után úgy ellenőrizhetjük a piskótánkat, hogy az nem veszi rossz néven és sértődve nem szalonnásodik-e meg.

A kelt tésztánál meg aztán még macerásabb a dolog. Ott egészen addig nem érdemes kísérletezni, amíg a tészta felülete meg nem színesedik. Szerencsére az utóbbi évtizedekben gyártott sütők már üvegezettek, aminek minden kelt tésztás projektnél hálát is adok az Úrnak.

1

Anya még egy ilyen sütőben készítette gyerekkorom finomságait

 

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.