Dimenzióváltás – magyar borkülönlegességek új minőségben, Halimba Design Collection a White Raven skybar teraszán
Múlt héten egy fantasztikus esten jártam. A várbéli Hilton bárjában, az örök panorámás White Ravenben zártuk a nyári szezont, a magyar kézművesség és borászat gyöngyszemeivel. A Halimba Design Collection létrehozásával nem kevesebbre vállalkozott Piskor Fanni és Kézdy Dániel borszakértő, minthogy a Halimba Crystals manufaktúra elképesztő kézműves remekeit a magyar borvidékek kiváló borain keresztül mutassa be számunkra, akarom mondani, a borokat vezesse elő, tárja elénk ezekben az egyedi, a bor minőségét teljes egészében megmutató kelyhekben, amelyek egyedisége az első illatolás és az első korty után már szemernyi kétséget sem hagyott.
A Halimba által mély álmából felkeltett üvegfúvásnak Magyarországon évszázados hagyománya van, amelyet még – többé-kevésbé – a szocialista időszakban is képesek voltak életben tartani, majd a rendszerváltás környékén, mint az ipar legjava, ez is pusztulásra lett ítélve. Szerencsére az értékes szaktudást sikerült új égisz alá terelni, megszülethetett egy új gyár, amely sokáig a világ legjobb poharainak bérgyártásával szerzett hírnevet a szakmában, majd idővel saját portfóliót jelentetett meg, amelynek egyediségéről most mi is meggyőződhettünk. A Halimba Design termékek nem csak formájukban térnek el a megszokottól, hanem anyagukban is messze túlszárnyalják az ólomkristály elődeiket, újszerű összetételük nem csak ólommentességet garantál, hanem olyan fokú anyagrugalmasságot és -vékonyságot tesz lehető, amellyel korábban még nem találkoztunk. Míg a klasszikus borospoharak kelyhei általában 1 mm vastagságú üvegből készülnek, addig a Halimba esetében ez csupán 0,2 mm, azaz szinte a szánkba olvad a bor, a nyelvünkre cseppen, nincs a hidegérzet, nincs zavaró perem. Ugyancsak a bor élvezetének teljességét szolgálja a poharak kecses nyaka, amelynek köszönhetően a bor a kezünk hőjének is sokkal kisebb mértékben van csak kitéve, így az italt valóban a megfelelő hőfokon tudjuk fogyasztani. És akkor még a kelyhek formájának fontosságáról szót sem ejtettünk.
A Halimbával való ismerkedésünk intenzív volt, egy olyan gasztronómiai élménybe volt építve, ami nem hagyott kétséget afelől, hogy a Halimba nem csupán jó marketinges szakembereket alkalmaz, hanem valóban valami egészen más minőséget teremt. Tény és való, hogy a borok szintén segítettek kiteljesíteni az élményt. Egy kecses pohárnyi Centurio Fáy-domb Sárgamuskotállyal indult a túránk, a friss, 2023-as bor nagyon formás volt, szépen játszott, a rá jellemző illat úgy tört fel a kehelyből, mint egy parfüm.
A teltebb, már alacsonyabb nyakra ültetett kehelybe a Malatinszky Kúria Noblesse Rozé Battonage-a érkezett, a 2018-as tétel az alkony színeiben ragyogott, telt testességének jól állt a lágyabb íveket követő kehely.
Majd következett az egészen széles vörösboros kehely, amelybe a Sebestyén Pince csodás szekszárdi bikavére, a Görögszó bikavér került. A bor és a pohár elképesztő összhangra lelt, a könnyű, rugalmas üvegben csupán a bor súlyát lehetett érezni, ahogy lágyan megforgattam, úgy indult utána a pohár is, együtt mozogtak, együtt lélegeztek, együtt váltak azzá az élménnyé, amit kaptam.
A sor végén egy visszafogott formába rejtve, magas száron ülve érkezett a 2019-es Gizella szamorodni, amelyben a gyümölcsös ízek szépen harmóniát teremtettek, az aszalványok, a méz íze, illata karakteres testet adott az est záró italának.
A borok mellé a White Raven csodás kísérőfalatokkal készült, érezhető volt, hogy a konyhát, a séfet is megihlették a poharak és a poharakban szervírozott borok, hiszen gazdag választékot kínált az összekóstolásra.
Amíg mi a négy kitűnő boron keresztül felfedeztük a Halimba Crystals egyedi világát, ránk esteledett. Káprázatos nyárestében ültünk, felettünk a csillagok ragyogtak, alattunk a város fényei hunyorogtak, pont úgy, ahogy a nagykönyvben meg van írva.
Ez a csodálatos élmény már rátok is vár, a White Raven Skybar & Lounge-ban ti is megélhetitek a Halimba Design Collection nyújtotta varázslatot. Éljetek a lehetőséggel!