Itt vannak a nyári szezon tökéletes kávéi
A kávézáshoz mindig van indok. Hol a hidegben esik jól rásimítani az ujjunkat a bögrére és átvenni egy picit a kávés ital melegét, miközben finoman beinhaláljuk az aromáit, nyáron pedig kevés üdítőbb dolog van annál, mikor jégre tesszük a kávénkat, kevés tejjel, extra kiegészítőkkel feldobva kínáljuk.
Nálam a nyári kávézás számos formája kedvelt, nyaranta a tej szinte alig játszik szerepet, ilyenkor jönnek a hosszú lungo-k tört jégre vagy jégkockára hangolva, desszert gyanánt egy kis fagylalttal megfejelve, vagy folytatódnak a presso macchiato-s napok, amikor finom tejhab-paplan alá rejtett presszóban mérem a kávémat illetve fenntartok egy hideg desszert vonalat is, ahol a kávé már szinte csak alibi ahhoz, hogy valami különleges jeges finomsággal lepjem meg magam.
A Nespresso jegeskávéra hangolt, limitált szériás Barista Creations Ice kávé bármelyik változathoz remek alapot szolgáltatnak.
Az idei vonalon a kókusz lesz az egyik főszereplő, amely egy latin-amerikai, karamellás ízjegyekben gazdag Arabica kávéval érkezik, mellettük a már bevált, megszeretett és visszatapsolt, világos pörkölésű, gyümölcsös ízjegyekkel rendelkező kenyai Arabica, a Freddo Delicato és az erősebb pörkölésű, dél-amerikai és indonéz Arabica kávék keverékéből született blend, a Freddo Intenso érkezik, új csomagolásban ugyan, de a megszokott minőségben.
Mikor megérkezett Magyarországra a Vertuo, már akkor éreztem, hogy mi együtt fogjuk tölteni a nyarat. az én hosszúkávé imádatom ilyenkor tör ugyanis felszínre és ehhez nem csak egy klasszikus lungo lehet a partnerem. Szerencsére a limitált kávék is igazodnak az egyre gazdagodó eszközparkhoz, így a Vertuo géphez is elkészült a kókuszos kapszula, a Tropical Coconut Flavour over Ice.
Hogy mi a tökéletes jegeskávé titka?
„Mindig a jég legyen az első összetevő. A nagyobb méretű jégdarabok nem olvadnak el azonnal, és nem hígítják fel túlzottan a kávét. Édesítéshez szirupot javaslok, mert a hideg folyadékban nem oldódik olyan jól a cukor. A jég és a kávé aránya legyen kettő, de inkább három az egyhez.” – foglalta össze Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete a legfontosabb alapszabályokat.
Jegeskávé receptek és kiegészítők
A jegeskávé estében nem csak a megfelelő kapszula és a megfelelő sorrend fontos, hanem a hibátlan édesítés is, amihez nagyon jó alapot szolgáltatnak a már ismert Monin szirupok, amelyek mellé most a szezonhoz és a Nespresso limitált kiadású kávéihoz legjobban stimmelő újdonságok érkeztek. A Vanília, Sáfrány és Tiki (citrom-lime-szegfűszeg) ízű szirupok nem csak édesítik az italunkat, hanem extra aromákkal gazdagítják a jegeskávénkat.
Azért hogy az otthoni jegeskávé-élmény még teljesebb legyen, a Nespresso újra bevezeti népszerű jégkockatartóját, méghozzá egymásra rakható kivitelben, hogy a jegeskávé-pillanatokhoz mindig legyen otthon elegendő nagyméretű jégkocka.
A szezonhoz azonban nem csak kávékkal és jégkockatartóval vértez minket fel a Nespresso, hanem különféle receptekkel is, amelyek segítségével könnyedén megidézhetők a korábbi nyaralásaink.
Freddo Intenso Tiki Frissítő
1 adag hozzávalói:
- 1 Nespresso Freddo Intenso kávékapszula (40 ml)
- 150 g (5 nagy méretű) jégkocka
- 90 ml gyömbérsör vagy citromos üdítő
- 10 ml Tiki szirup
- 1 szelet friss lime
- 4-5 bazsalikom levél
- opcionális: friss gyömbér, limehéj
Elkészítés:
Tegyünk 1 nagy jégkockát (30 g) egy shakerbe, és készítsünk el közvetlenül a jégre 40 ml Barista Creations Freddo Intenso espresso-t. Keverjük meg, zárjuk le a shakert, majd erősen rázzuk össze. Tegyünk 4 jégkockát (egyenként 30 g) egy nagy üvegpohárba. Adjunk hozzá 10 ml Tiki szirupot, és facsarjunk bele egy gerezd lime-ot. Gyűrjünk össze a tenyerünkben 4-5 friss bazsalikomlevelet, és dobjuk ezeket is a pohárba. Öntsük fel 90 ml szénsavas gyömbérsörrel vagy citromos üdítővel. Óvatosan öntsük rá a lehűtött kávét. Dekoráljuk az italt friss gyömbérszeletekkel, limehéjjal és bazsalikomlevéllel.
Provence-i Freddo Delicato Limonádé
Élvezd Franciaország hangulatát ezzel a provence-i virágos- és citrusos kávélimonádéval.
1 adag hozzávalói:
- 1 1 Nespresso Freddo Delicato kávékapszula (40 ml)
- 150 g (5 nagy méretű) jégkocka
- 1 teáskanál friss vagy szárított levendula
- 100 ml szénsavas víz
- 15 ml vanília szirup
- 10 ml friss citromlé
- 1 friss citrom szelet
- opcionális: egy ág friss levendula
Elkészítés:
Készítsünk 40 ml espresso-t 1 evőkanál friss vagy szárított levendulára, hagyjuk 2 percig kioldódni. Szűrjük át egy shakerbe, és adjunk hozzá 1 nagy (30 g) jégkockát. Zárjuk le a shakert, és erőteljesen rázzuk össze. Tegyünk 4 nagy jégkockát, és egy szelet citromot egy nagy üvegpohárba. Öntsünk bele 15 ml vaníliaszirupot és 10 ml friss citromlevet. Öntsünk bele 100 ml szénsavas vizet, és keverjük össze. Óvatosan öntsük a tetejére a hideg kávét, és díszítsük egy friss levendulaággal.
Egzotikus kókuszos Ice macchiato
Ez a kókuszos jegeskávé azonnal a trópusokra repít majd.
1 adag hozzávalói:
- 1 Nespresso Coconut flavour over Ice kávékapszula (40 ml)
- 90 g (3 nagy méretű) jégkocka
- 100 ml 1,5%-os zsírtartalmú tej
- 10 ml sáfrányszirup
- limehéj
- egy csipet szárított kókuszpehely
Elkészítés:
Öntsünk 100 ml 1,5% zsírtartalmú tejet egy shakerbe, zárjuk le és erőteljesen rázzuk össze. Tegyünk 3 nagy méretű jégkockát (90 g) egy nagy üvegpohárba, adjunk hozzá 10 ml sáfrányszirupot és egy kevés limehéjat. Öntsük a hideg tejhabot a pohárba, és keverjük össze. Készítsünk el egy Coconut Flavour over Ice espresso-t (40 ml) a pohárba, és a tetejét díszítsük szárított kókuszpehellyel.
Tropical Coconut Flavour over Ice mocktail (Vertuo)
Szeld át a nyarat a frissítő trópusi mocktail Tiki koktélra emlékeztető ízvilágával.
1 adag hozzávalói:
- 1 Nespresso Vertuo Tropical Cocnut Flavour over Ice kávékapszula (230 ml)
- 210 g (7 db nagy méretű) jégkocka
- 20 ml Tiki szirup
- 70 ml szénsavas víz
Elkészítés:
Tegyünk 7 jégkockát (30 g/db) egy legalább fél literes üvegpohárba. Öntsünk hozzá 20 ml Tiki szirupot és 70 ml szénsavas vizet. Keverjük meg jól. Készítsünk el 230 ml Tropical Coconut Flavour over Ice kávét közvetlenül a jég tetejére.