You are here: Home > Édes élet > Panettone kenyérsütőben

Panettone kenyérsütőben

A panettone furcsa műfaj, kicsit kalács, de mégsem egészen az, sok türelem, energia, jó alapanyagok kellenek hozzá. Én most úgy döntöttem, hogy tesztelem a kenyérsütőt (és magamat), hogy együtt képesek vagyunk-e egy légiesen könnyű, ropogós héjú, laza bélzetű tészta megalkotására. Még engem is meglepett, hogy közel ötórányi keverés, dagasztás és sütés után (amely alatt jellem voltam és nem nyitogattam a kenyérsütőt) micsoda szépséges panettone bukkant felszínre.

A héj roppanós, és az elvárt szinten barna, a tészta maga pont úgy boltozatos, mintha csak egy olasz nagymama kezei közül került volna ki, közben könnyed, puha foszlós. Az élmény persze fokozható lenne, ha most nekiállnék és napokig tölteném bele – apránként – az olvasztott vajat, de nálunk a panettone frissen fogyott, jóféle baracklekvárral kísérve.

pana_panettone1_v

Panettone kenyérsütő gépben készítve

45 dkg finomliszt

7 dkg cukor

1 bő csipetnyi só

7 gramm szárított élesztő

2 csipetnyi őrölt fahéj

½ db bio citrom reszelt héja

2 db M-es tojás

1,8 dl langyos tej

5 dkg vaj

½ rúd vanília kikapart magjai

1 marék cukrozott narancshéj

2-3 marék mazsola

Az üstöt a mérlegre teszem, a mérleget kitárazom, majd a kellő mennyiségű lisztet az üstbe kimérem. Hozzáadom a kockára vágott puha vajat, a cukrot, a sót, a fűszereket és a citromhéjat, majd az üstöt a helyére teszem. Egy mérőedénybe kimérem a tejet, megmelegítem, majd a két tojást elkeverem benne. A folyadékot a lisztes keverékhez öntöm, a kenyérsütőt lecsukom, majd a felső részét felnyitom, az élesztőt a helyére töltöm, a mazsolát és a narancshéjat az adagolóba teszem.

Végezetül a Panasonic SD-ZB2512 masinát a 16-os programon – M-es kenyérméretet megadva – elindítom. Amikor kész a kalács, azonnal kiveszem, az üstből óvatosan kiborítom, és rácsra téve hagyom hűlni. Amikor kihűlt letakarom, vagy zsákba húzom, hogy ne száradjon ki.

panapanettone2_v

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.