You are here: Home > Termékekről > Csemegeboltból kávékirályság: Dallmayr

Csemegeboltból kávékirályság: Dallmayr

Az idei karácsonyhoz kicsit át kell magunkat hangolni. Nincs mese, a karácsonyi vásárok kedvcsináló estéi elmaradnak, nincs fázós séta a kivilágított belvárosban, és a közös nagy ajándékvadászatoknak sem idén jött el az ideje. A hangulatteremtésben azonban olyan nagy múltú és felettébb gyakorlott partnerünk lehet, mint a Dallmayr, aki 300 éve keresi a vásárlói kegyét, és valljuk be, világsikert ért el ezen a téren.

A Dallmayr története messze indul,  valamikor 1700 körül, amikor egy Christian Reitter nevű müncheni kereskedő üzletet kezdett működtetni a leendő Dallmayr-rel helyén. A kereskedés jó helyet választott, folyamatosan regnált és működött, egészen addig, amíg a névadó Alois Dallmayr 1870-ben át nem vette.

 dall1

25 év üzemeltetés után azonban megvált a bolttól és a meseszép épülettől, amit Anton Randlkofernek adott tovább. Ám Anton nem sokat tudott foglalkozni a bolttal, ellenben – korai halála után – özvegye, Therese vett át az üzletet és hatalmas sikereket ért el vele. Üzleti érzékének és a társadalmi kapcsolatok kialakításában mutatott tehetségének köszönhetően a Dallmayr csemegeüzlet  a bajor királyi beszállító lett, Európa egyik legjobb csemegeüzletévé vált, és a bajor királyi házon kívül másik 14 európai uralkodói udvarnak is  szállított!

Az üzlet megállíthatatlanul fejlődött, nem csak a partnerek mibenléte és számossága volt szemkápráztató, hanem a müncheni üzlet is egyre impozánsabb lett. Therese képességei azonban nem csak a hálózatépítésben mutatkoztak meg, hanem számos szokatlan innovációt hajtott végre: ő volt az első, aki banánt importált Németországba, valamint mangót és licsit rendelt Kínából. 

dall2

A sikert azonban beárnyékolta a világháború és az azt követő világégés, a luxuscikkek piaca összezsugorodott. Éppen ezért Randlkoferék újabb irányba nyitottak, Hermann Randlkofer döntése alapján a kávékereskedelem mellett döntöttek.

1933-ban csatlakozott Randlkoferhez a 19 éves Kornad Werner Wille brémai kávészakértő. Ő hozta létre az alapokat, alkotta meg a Dallmayr kávéra szakosodott részlegét, amely először csupán a csemegeüzlet egy külön részének indult. Wille elképesztően profin kezelte a kávét: maga vásárolta meg a nyers kávét, amit az ő felügyelete alatt pörköltek. Ekkor született meg a Dallmayr Kaffee.

dall3
Wille hamarosan már nem csak a cég kávészakértője volt, a háború után Wille és Randlkofer együttesen építették újjá a céget, az 50-es évekre nem csak az üzlet portálja újult meg, hanem újra szárnyalni kezdett a csemegeüzlet, a kávéértékesítés és születtek a korszakalkotó üzletek. Ilyen volt a BMW-vel való együttműködés. Az autógyár Amerikából behozott kávéautomatákat helyezett el alkalmazottai kiszolgálására, ezek feltöltését vállalta el a Dallmayr. Ma már több mint 40 000 Dallmayr automata található Németországban, Svájcban, Ausztriában és Kelet-Európában.

A vállalat fejlődése azóta is töretlen. A Randlkofer és Wille leszármazottak által közösen vezetett cég a fejlesztések mellett a bővítésre is gondolt. 2006-ban az egykori csemegeüzlet rekonstrukciója idején létrehozták a Dallmayr éttermet, valamint megnyitott a Café-Bistro Dallmayr. Amit 2014-ben a Dallmayr Akadémia követett.

dall4

Dallmayr-kávé

A családi vállalkozásként üzemelő Dallmayr folyamatosan keresi azokat a partnereit, akik hozzá hasonlóan hisznek a kiváló minőségű alapanyagban. Ebben rejlik a Dallmayr-kávé titka is: a legjobb termőterületekről származó kávékat vásárolják fel, amelyet utána a saját pörkölőüzemükben, a München melletti giesingi létesítményükben pörkölnek meg.

A világ számos pontjáról származó nyers kávék esetében a Dallmayr nem csupán a minőségre törekszik, hanem olyan családi vállalkozásokat keres partneréül, akikkel szorosan együttműködve tudja alakítani a kávékínálatát. A farmerekkel a Dallmayr szakemberei folyamatosan tartják a kapcsolatot, szakértőik rendszeresen ellátogatnak a termőterületekre, ellenőrzik a minőséget és valós támogatást nyújtanak a Dallmayr-rel együttműködő partnereiknek.

Az érett, gondosan válogatott kávészemről a kávécseresznyét mosással távolítják el, a fermentáció így nem az erjedő gyümölcshússal együtt történik, azaz a kávé ízjegyei is teljesen mások lesznek. Az eljárás pénz- és időigényes, ellenben a kávét a legkevésbé így érik negatív hatások az előkészítési fázis során.

A Dallmayr blendjeinek összeállítása ezek után kezdődik. A bevált és megszeretett ízprofilt kell az adott év terméséből kihozni, ez a Dallmayr szakértőinek a dolga. Az egyszerűnek tűnő feladat azonban hatalmas szakértelmet, türelmet és rengeteg kóstolást igényel, hogy a végén – az eltérő évjáratokból – a megszokott minőségű és ízprofilú Prodomo vagy Crema d’Oro blend megszülethessen.

dallmayr3_v

Tags: ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.