Gombás lecsó
Nálam a lecsó az alap nyári fogás. Az első megfizethető paradicsomok és paprikák megjelenésétől kezdve főzöm, és mindig úgy kanyarítom, ahogy nekem a legjobban tetszik. Hol klasszikus módon, hol csicseriborsóval, hol hússal, hol hús nélkül.
Most épp egy nagyobb adag szeletelt csiperke gazdagította az ebédünket, ami osztatlan sikert aratott az – egyébként erősen – lecsófüggő Nőknél.
Gombás lecsó – vegán, glutén- és tejmentes
2 ek étolaj
1 db vöröshagyma
30 dkg szeletelt csiperke
1 kg zöldpaprika
3 dl paradicsomszósz
4 db friss paradicsom
3 tk cukor
só
frissen őrölt fekete bors
A hagymát egy nagyobb lábasban, kevés olajon üvegesre párolom, majd ráteszem a gombát, és gyakori kevergetés mellett zsírjára sütöm. Amíg készül a gomba, addig megmosom, kicsumázom és felkarikázom a paprikát, majd a gombára teszem, kevés vizet öntök alá, és fedve párolom. Amikor már szépen megfonnyadt, akkor hozzáöntöm a paradicsomlevet, cukorral és sóval ízesítem, majd fedem. Végül a negyedekbe vágott paradicsomot is lecsóhoz adom, pár percet főzöm, végül tálalom.
Önmagában is remek, de egy kis pirítós vagy friss kenyér jól illik hozzá.