You are here: Home > Édes élet > Barackos tejespite

Barackos tejespite

A clafoutis régi nagy kedvencünk, és nem csak azért mert egyszerű, finom és jól variálható, hanem azért is, mert könnyedén lehet vele/benne megmenteni azokat a gyümölcsöket, amelyek nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket. 

Így jártam a héten egy nagyobb adag sárgabarackkal. Bevallom, impulzusvásárlás volt, megláttam, elképzeltem az ízét, megvettem,  majd egybe beleharaptam, és a valóság jól képen törölt. A barack savanyú volt. De nem csüggedtem, adtam neki közel egy hetet érni, amivel csak azt értem el, hogy lekvár állagúan volt savanyú. Már épp kezdtem feladni, amikor eszembe jutott a clafoutis, és perceken belül már a pitetál alján pihentek a félbe szedett gyümölcsök, miközben a gép gyors és laza mozdulatokkal keverte ki a sűrű palacsintatésztát.

A végeredmény egészen jó lett, a barack ugyan nem ment át igazi metamorfózison, azaz a savanykás jellege megmaradt, de a tészta jól ellensúlyozta ezt, és a langyosan befalt sütemény felülírta még azt is, hogy a sütő aljára békésen ráégett a gyümölcsök kifojt leve. Minden nem lehet tökéletes.

Barackos clafoutis 

15 dkg finomliszt
 
3 db tojás
 
csipet só
 
5 dkg cukor
 
2 csomag vaníliás cukor
 
2,5 dl 3,5% tej
 
10-15 szem sárgabarack, amivel szorosan és alaposan ki tudom rakni a tál alját
 
2-3 késhegynyi őrölt fahéj
 
A kimagozott gyümölccsel roskadásig teszem a pitetál alját. A tojásokat felütöm, a cukrokkal habosra keverem, a lisztet, tejet csomómentesen hozzáadom.
A barackokat fahéjjal alaposan megszórom, majd a masszát ráöntöm, ügyelve arra, hogy a gyümölcsök a helyükön maradjanak.
190 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tolom, és addig sütöm, amíg aranybarnává nem válik a teteje.
 
barackos clafoutis
 
  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.