You are here: Home > Vegasztro > Perzsa sáfrányos rizs

Perzsa sáfrányos rizs

Anna a napokban egyszer csak előállt egy rakat ötlettel, hogy mi mindent enne, főzne. Az inspirációt a karácsonyi ajánlómban már dicsért, általa véletlenül megtalált Francia srác szakácskönyv adta, amit este – lelkes narráció mellett– meg is mutatott. Most egy perzsa rizst készített belőle, amihez köftét adtam, mert vannak a családnak olyan tagjai, akik számára egy színes, illatos rizs sajnos önmagában nem ér fel a teljes fogás nyújtotta élménnyel.

perzsarizs2

Perzsa sáfrányos rizs

35 dkg basmati rizs

9 dl víz

12 szál sáfrány

15 dkg aszalt meggy vagy vörös áfonya

7 dkg pucolt, sótlan, pörkölt pisztácia

2 db bio narancs (kezeletlen héjú)

Anna a sáfrányt egy bögrébe öntötte, majd vizet forralt és két evőkanálnyival felöntötte, és lefedte. A rizst szitába borította, és két részletben, nagyon alaposan kimosta folyó víz alatt, majd egy lábasba borította és kilenc deci vizet adott hozzá. Lefedte, felforralta, majd kis lángon 15 percig párolta. Amíg párolódott a rizs, addig a pisztáciát és a vörös áfonyát durvára vágta. Utána a fedőt leszedte és hagyta 5 percet gőzölögni a rizst. Ezt követően a felét egy tálba borította ráöntötte a sáfrányt, villával elkeverte, hogy minden szem megszínesedjen.

A többi rizst egy nagy tálra halmozta, rátette a sárfányszínű rizst, majd megszórta a pisztáciával, vörös áfonyával, és két narancs héjás finoman ráreszelte (erre a legjobb eszköz az, ami szép, hosszú csíkokban szedi le a citrusok héját, anélkül, hogy a fehér része is vele menne.

És már tálalta is. Mi köftével ettük, de humusszal, vagy mentás-joghurtos raguval is el tudom képzelni.

perzsarizs1rizs

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.