You are here: Home > Termékekről > Hilltop: birtoknyi nyugalom a határon

Hilltop: birtoknyi nyugalom a határon

Az idei gigaősz zárásaként pénteken Neszmélyben voltam, hogy együtt ünnepeljem a Hilltop alapítóival, tulajdonosaival és munkatársaival a borászat 25. születésnapját.

A szikrázó napsütésben elnyújtózó tőkék között sétálva figyeltem a hihetetlen kék Duna csíkját, a birtok kilátójából távcsővel még szlovák oldalt is megszemléltem, de igazán nem volt szükség a tekintetem, figyelmem irányítására, bárhova néztem az arany ragyogásba vont természet ölelt körül.

A birtokból áradó béke és harmónia nem csak nekem tűnt fel, a születésnapos borászat ugyanis nem csak a már megélt egy emberöltőnyi időt ünnepelte, hanem azt is, hogy a Bor és Piac idén a Hilltop pincészetet választotta az ország legszebb nagybirtokának.

hill5

Az ünnepi pillanatokat egy különleges bejelentés követte: a borászat igazi különlegességgel készült erre az évfordulóra, a Kamocsay prémium szelekcióban megtalálható birtokbor chardonnay szőlőjéből készült egyedi válogatással, azaz egy olyan hatossal, ahol a birtokbor mellett, az azt alkotó öt dűlő szőleje egyedileg palackozva is megjelenik, lehetőséget kínálva, hogy jobban megismerhessük a Hilltop zászlóshajójának is tekintett bor létrejöttének folyamatát, betekintést kapjunk a borászat Neszmély környéki dűlőinek elhelyezkedésébe, megismerkedjünk a terület egyedi adottságaival, illetve felfedezzük az itt érő szőlők egyedi aromáját, jellegzetességét.

hill2

Az elegáns fadobozban elhelyezett hat üveges válogatás igazi gourmet ajándék, akár nagyobb baráti társaság számára, hiszen a borászat kóstolólapokat is ad a borok mellé, azaz irányított kóstolással szépen végigfuthatunk a 25 éve már érdemei szerint kezelt neszmélyi borvidék dűlőin.

hill3

A Meleges-dűlő meredek ültetvényeiről átsétálhatunk a Dunaszentmiklósnál lévő Keresztrétre, innen eljuthatunk a kesztölci Urbankó szőlőjébe, majd Tatán túl, Kocsnál a Faragó-dűlő kiszámíthatatlanságra hajlamos chardonnay szőlőjét tesztelhetjük, onnan visszatérhetünk a Dunának futó, a folyónak köszönhetően egészen egyedi mikroklímával rendelkező Páskom-dűlőhöz, majd végül minden zamatot, ízt, felhangot magában hordozó, azokat szépen eggyé formáló birtokborral zárhatjuk a sort. Az acéltartályban érlelt tételek között meglepő különbségek tapasztalhatók, mindegyik bornak más és más az erőssége, másban mutatkozik meg az egyénisége. Ezért is szép ez az egyedi sor, hiszen kézen fogva vezet végig a borász munkáján, egészen a csúcsig, a birtokborig.

hill4

 

Tags:

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.