You are here: Home > Édes élet, Termékekről > Hogyan tegyük ünnepivé a kekszes doboz tartalmát?

Hogyan tegyük ünnepivé a kekszes doboz tartalmát?

Az adventi időszak legjobb időtöltése a közös sütögetés. Nem kell hozzá igazán sok dolog, csak egy konyha, működő sütő, néhány gyerek vagy barát, valamilyen keksznek való tészta, számtalan ötletes kiszúró és a dekorációhoz elengedhetetlen gyöngyök és cukorkák.

Számomra az ünnepi hangulatot mindig ezek a közös sütések teremtik meg. A Nők két-három éves koruk óta aktívan segítenek a karácsonyi sütemények elkészítésében és elpusztításában. Szoktunk sütni a Mikulásnak, az óvodai, iskolai karácsonyra, a baráti teadélutánokra, ajándékba és csak úgy, a saját örömünkre is.

Nőkpite

Az utóbbi években már főleg a dekorálásban lelem kedvem, szívesen veszem, ha valaki előkészíti a tésztát és nekem már csak annyi a dolgom, hogy a lányaimmal együtt ügyködve kihasítsam a legcukibb rénszarvast, a legpufókabb hóembert vagy a leglehetetlenebb, ezerágú csillagot a mézes- vagy linzertésztából, majd miután megsült, a színes cukormázak közt tallózva megtaláljam, a nekik megfelelő dekorációt.

A tészta fronton hatalmas segítség, hogy mostanában már a hűtőpultokban ott vár ránk az előkészített mézeskalács tészta és a linzerhez is egy ollónyisszantásnyi úton juthatunk. Bevallom, néha én is élek ezzel a lehetőséggel, jó úgy bemenni a konyhába kekszezni, hogy nem kellett korábban összeállítani, hűteni a tésztát.

A szezonális formákból, pecsétnyomókból meg sosincs annyi, hogy ne lehetne még vásárolni néhányat. A forma kiválasztásánál és használatánál néhány apróságra azért érdemes odafigyelni. A kiválasztásnál törekedjünk az időálló darabokra, nézzük meg, hogy jó minőségű műanyagot és fémet vegyünk, hiszen mi is szeretünk a nagymama százéves pogácsaszaggatójával dolgozni, hátha a gyerekeinkben is lesz egy kellemes nosztalgia, ha a mi rénszarvasunkkal bökik ki majd az unokák, dédunokák a karácsonyi sütiket.

A kiválasztásnál arra is figyeljünk, hogy a túl flikkflakkos, apró részekben gazdag kiszúrókból sokszor nehéz szépen kiütögetni a formára vágott tésztát, akkor is, ha finoman megliszteztük őket használat előtt. Utolsó tanácsként pedig arra ügyeljünk, hogy a tepsibe közel egyforma méretű kekszeket süssünk, különben nagy az esély rá, hogy a kisebbek megégnek, amíg a nagyok még meg sem sültek. Ha szeretnénk igazán egyedi, ötletes kiszúrókkal készíteni a kekszeinket, akkor érdemes itt körülnézni, hiszen hatalmas a választék.

A kész, rácson kihűtött kekszeket pedig kedvünk szerint dekorálhatjuk. Készíthetünk mi magunk is különféle cukormázakat, amit céklával, kurkumával könnyedén színezhetünk, de ha lusták vagyunk, akkor a hiperszuperekben beszerezhetjük a megfelelő színű mázakat. A mázon kívül a kekszekre kerülhet még olvasztott csokoládé, vékony réteg marcipán, aszalt gyümölcs, olajos mag vagy számtalan mókás formában kapható dekorcukor.

IMG_20171128_170840

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.