Karácsonyi készülődés egyszerűen – Tante Fanny workshopon jártunk
A karácsonyi készülődés – számomra – legfontosabb pontja a sütés. A menüt már 10 éve októberben 2-3 magazin számára lefőzöm, lefotózom, a maradéknak meg megírom, szóval mire valóban december lesz, addigra már nem igazán érzem azt a lelkesedést, amit kéne. De a sütemények iránti olthatatlan rajongásomnak hála, nem tudok annyi karácsonyi sütit kitalálni, lesütni az ősz folyamán, hogy decemberben ne várnám a Nőkkel közös sütögetést. A sütésben ugyanis pont ez a közösségi lét a klassz, a közben zajló pletyka, a teamben való hatékony munka, az egymásra hangolódás, majd az elkészített alkotások egy részének boldog elpusztítása.
Ezt a decemberi hangulatot hozta el nekem, nekünk a Tante Fanny lelkes csapata, akik – kincseiket elénk borítva – játékteret adtak nekünk: alkossunk kedvünkre, amit sokban megkönnyített a tény, hogy a tészták előkészítését, elkészítését a Tante Fanny magára vállalta. Nem kellett sokáig noszogatni, már csiszoltuk is a különféle tésztákhoz passzoló receptjeinket, néztük az összekészített mini kamrában mit lelünk, s hamar igazi alkotóműhellyé változott a körülöttünk lévő tér.
Mire felocsúdtunk, már sült is a hópehely formájú, mandulás linzer, s szépen pirult a teljes kiőrlésű lisztből készített réteslapokba bújtatott almás-aszalt szilvás sütink is.
Ez utóbbinak a receptjét is közreadom, hátha valaki szeretné elkészíteni. Mi Zsuzsival, a Rozékacsa blog szerzőjével kifejezetten elégedettek lettünk a végeredménnyel és a többiek részéről sem érkezett panasz.
Almás-aszalt szilvás rétes
1 csomag teljes kiőrlésű Tante Fanny réteslap
10 dkg vaj
5 közepes jonatán alma
2 tk barna cukor
kevés citromlé
1 mandarin leve
reszelt citromhéj
reszelt mandarinhéj
1 marék aszalt áfonya
3-4 ek darált dió
1 bő marék durvára tört dió
2-3 mk fahéj
1 habart tojás
Az almákat megpucoltuk, lereszeltük, majd egy lábasba tettük. Hozzáadtuk a cukrot, a fahéjat és a citrusok levét és héját. Az aszalt szilvákat apró kockára vágva szintén az almához adtuk. Ezután finoman összepároltuk, majd hűvös helyre tettük, hogy tempósan kihűljön.
Amíg hűlt az alma, addig a tésztákat kicsomagoltuk és minden egyes réteg közét megkentük olvasztott vajjal és minden második lap közé vékony rétegben szórtunk egy kis darált diót is, a megfelelő textúra kedvéért. Az utolsó réteget finoman meghintettük darált dióval, majd a tölteléket a tésztatéglalap rövidebb végébe felsorakoztattuk és nem túl szorosan, de nem is túl lazán feltekertük a töltelékkel a tésztát.
A rétest sütőpapíros tepsire fektettük, habart tojással vékonyan lekentük és durvára vágott dióval megszórtuk. A tepsit a 190 fokra előmelegített légkeveréses sütőbe tettük és nagyjából 20 perc alatt készre sütöttük. A kész rétest pár percet hagytuk pihenni a sütőlapon, majd – a baklavához hasonlatos – háromszögekre vágva tálaltuk.