You are here: Home > Húúús > Libaburger hagymalekvárral

Libaburger hagymalekvárral

Sokan, sokféle hamburgerre esküsznek, a magam részéről a libaburger a kedvencem. Az elkészítése cseppet sem bonyolult, s ha a hagymalekvárt is rendesen odatesszük mellé, akkor egyszerűen zseniális fogássá nemeseik.

IMG_7478

Libaburger hagymalekvárral

4 fő részére
Elkészítés nehézségi foka 1, azaz könnyen elkészíthető
Elkészítés ideje előkészítéssel, sütéssel együtt 1 óra

Hozzávalók:

Burger

80 dkg libamell
20 dkg libaháj vagy zsírszalonna
1 tk szárított zsálya
1 nagyobb vöröshagyma

Hagymalekvár

½ kg lila hagyma
1 ek étolaj
1 mk só
1 dl víz
2 ek balzsamecetkrém
3 tk porcukor
1 mk szárított kakukkfű
frissen őrölt fekete bors

paradicsom
tölgysaláta
majonéz

A megpucolt lila hagymát félbe metszem, majd a feleket vékony szeletekre vágom. Egy nagyobb serpenyőben étolajat hevítek, ezen átforgatom a hagymát. A hagyma nagy valószínűséggel kevés levet ereszt, de érdemes egy kis vízzel ebben az esetben is kipótolni a folyadékot. Egy csipetnyi sót kell a hagymához adni, majd lefedni, s – közepes lángon, gyakori kevergetés mellett – nagyjából negyed órán át főzni, párolni. Ezután eltávolítom a fedőt, majd a két evőkanálnyi balzsamecetkrémet a hagymához adok, s kevés porcukorral beállítom a tökéletes egyensúlyt az édes, a sós és a savanyú között. Egy kevés kakukkfűvel és frissen őrölt borssal fűszerezem, de más zöld fűszerrel is nyugodtan ízesíthető. A kész hagymalekvárt egy nagyobb üveg- vagy porcelántálba téve hagyom kihűlni.

A vöröshagymát megpucolom, majd apróra vágja és kevés olajon, közepes lángon üvegesre dinsztelem. Amíg üvegesedik a vöröshagyma, addig a libamellet a hájjal együtt ledarálom. Abban az esetben, ha nincs a hús mellé háj, akkor jó minőségű, de nem túl sós zsírszalonnát is lehet használni. A vöröshagymát, az olajjal együtt a húshoz adom, majd szárított zsályával fűszerezem, alaposan összekeverem, s vizes kézzel pogácsákat formázok a húsból.

Egy grillserpenyőben vagy egy sima vasserpenyőben kevés olajat hevítek, majd ezen megsütöm a hamburgert.

A hamburgerpogácsát, akárcsak a steaket vagy a kacsamellet nem kell folyamatosan forgatni. Sütéskor először az egyik, majd a másik felét kell az elképzelésnek megfelelően átsütni. Ha van a háztartásban grill berendezés vagy kontaktgrill, akkor akár abban is elkészülhetnek a húspogácsák.

Amikor megsült a hús, akkor az előkészített hamburgerzsemléket félbe vágom, kevés majonézzel megkenem, majd mosott, lecsöpögtetett tölgysaláta leveleket, egy vastagabb szelet paradicsomot helyezek bele. Erre kerül a hús, amit végül a már finoman langyos hagymalekvár és a zsemle teteje koronáz.

Hamburgerzsemle helyett természetesen választhatok császárzsömlét, ciabattát, foccaciát is, a húspogácsát is kedve szerint variálhatom. A libahús mellett kerülhet bele marhahús is, ha ilyen vegyes hamburgert szeretnék készíteni, célszerű a 60-40-es arányt választani, azaz a hamburgerhús teljes színhús mennyiségének 60 százalékát marhahúsból, 40 százalékát libamellből vagy libacomb filéből kiállítani.

IMG_7474

(A recepet eredetileg a METRO Inspirációk magazinban jelent meg, 2016 októberében.)

Tags: , ,

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • Twitter
  • RSS

Comments are closed.