Vega lasagne
Ezen az átverős hételején Kaldeneker György mutatott egy fotót a gyönyörű sárga paradicsomjairól. Jól elgyönyörködtem bennük, elméláztunk rajta, hogy mi minden blikkfangos csodát elő lehet belőle állítani. Aztán tegnapelőtt hazafelé, a Szentendre melletti nagybani zöldségesnél ott figyeltek a fürtös sárga paradicsomok.
Rögvest vettem egy bő kilónyit, majd este eltöprengtem, hogy hogyan s miként kéne felhasználni, de teli gyomorral képtelen vagyok ételeken morfodírozni, s mivel az olaszunk jóvoltából, meg a Finománia miatt kellően telített voltam, így a paradicsomokra nem született terv, csak a tény, hogy el kéne használni.
Tegnap reggel még mindig nem szállt meg az ihlet, de valami azt súgta, hogy tésztát ennék, olaszosan, könnyen, sok zöldséggel. Így született a sárga paradicsomokkal gazdagon bélelt lasagne.
Cukkinis, paradicsomos lasagne
25 dkg friss, hűtőpultban lelhető lasagne tészta
5-6 közepes paradicsom
1 kk rozmaring
1kk kakukkfű
1 kk bazsalikom
1 kk olíva olaj
20 dkg mozzarella
4-5 kisebb cukkini
50 dkg mascarpone
só
A tepsit olajjal vékonyan kikenem. Ráfektetem a tésztalapokat. Erre jön egy kis mascarpone, majd a karikára szelt paradicsom. Picit sózom, rozmaringgal szórom és vékony cukkinilapokkal fedem. Következő tésztaréteg érkezik, itt is a mascarponeval indítok, majd paradicsom, só, ezúttal kakukkfű következik, cukkini és jöhet a tészta. Az utolsó szinten a paradicsomra bazsalikomot szórok, erre fektetem a cukkinit, rá a tésztát, amit még megkenek a mascarpone-s doboz aljáról összekotort krémmel és fél datolya paradicsokkal dekorálok. Sajttal megszórom, majd 180 fokon szép színesre sütöm.