Borotvamagú szilvaleves
A heti kánikula szüleménye egy újabb hideg gyümölcsleves. Mivel hét elején betévedtem a Culinarisba, így végre kipróbálhattam a korábbiakban kardamom mag hiányában elmaradt fűszer kombinációmat.
Fűszeres szilvaleves
1 kg szilva vagy ringló
3 ek akácméz
2,5 dl tejszín
2,5 dl tej
csipet só
10 szem kardamom mag
6 szárított lime levél
1/4 rúd fahéj
A szilvát megpucolom (óvatosan, mert nekem az egyik mag úgy hasította fel a hüvelykujjamat, mint a kés….), majd annyi vízben, ami elfedi, felteszem főni. Fűszertojásban melléteszem a kiválasztott ízeket és csipetnyi sóval megfőzöm a szilvát. A végefelé hozzáadom a mézet, a tejszínt és legvégén a tejet. Alaposan lehűtve kínálom.