You are here: Home > Édes élet > Tejfölös meggyes pite

Tejfölös meggyes pite

A tejföl bizonyítottan jót tesz a tésztának. Szereti a kelt tészta, omlósabb, gazdagabb, puhább eredményt ad, az omlós tészta rugalmassá válik tőle, nem szakad, nem törik, s a kevert tésztánál is remek, olyan nedvességet kölcsönöz neki, ami segít frissen tartani, de nem áztatja el a tésztát.

Most egy kevert tejfölös sütemény született, a bevált piskóta helyett ebbe potyogtattuk bele Zsófival a közel másfél kiló meggyet, így nem is meggyes pite, hanem pités meggy lett az eredmény.

Tejfölös meggyes pite

30 dkg finomliszt

1 dkg sütőpor

1 kg meggy

3 nagyobb tojás (L, XL ) vagy 4 kisebb

3 dl tejföl

22 dkg cukor

A cukrot és a tojásokat néhány percnyi kitartó munkával habosra keverem. Robotgép esetében ez egyszerűbb, hiszen nagyobb fordulatszámon a masina minden közreműködés nélkül előállítja a lágy, de jellegzetesen tömör textúrával bíró halvány napsárga krémet, a kézi mixereknél kicsit több kitartást igényel a dolog, de ígérem: megéri. Részemről most a cselédség bevetésével történt a kavarás, a Philips gépre rácsattintottam a habverő fejet és már készült is a krém.

Ebbe a krémbe jöhet a tejföl, majd ezt követően a sütőporral alaposan elkevert liszt. Ekkor újabb fejet váltok, amely direkt ilyen tészták kidolgozására szakosodott és 1-2 percet adok neki, hogy teljesen homogén tészta legyen az eredmény.

Amíg sürrög a gép, addig a meggyet megmosom, leszárazom, a tepsit sütőpapírral vagy szilikonlappal bélelem (hol van már, amikor libazsírral kikentem és lisztel kiszórtam…!).

A tésztát a tepsibe öntöm, Zsófi segítségével az összes meggyet katonás sorban belepotyogtatom, majd 190 fokra előmelegített sütőbe tolom és addig sütöm, amíg szépen meg nem színesedik és a tészta ki nem állja a tűpróbát.

tejfolosmeggyes_v

 

Tags: , , , , , ,

 • Digg
 • Del.icio.us
 • StumbleUpon
 • Reddit
 • Twitter
 • RSS

4 Responses to “Tejfölös meggyes pite”

 1. Judit szerint:

  Ez mekkora tepsire való adag? 33×33 cm? Köszi!

 2. mirelle szerint:

  A gáztepsinél jóval kisebb, afféle közepes méretű tepsi, amiben egy sütni való csirke, körettel kényelmesen elfér. :)

 3. Judit szerint:

  Köszönöm, vizualizáltam! :)

 4. mirelle szerint:

  Szuper. 😀